Η προσδοκία του ταξιδιού

Θα προσπαθήσουμε να ταξιδέψουμε στο κυανού της τέχνης και του πολιτισμού, όπου εκείνο που βαραίνει περισσότερο στις εκτιμήσεις μας είναι ακριβώς η έλλειψη βαρύτητας. Θα προσπαθήσουμε να επικοινωνούμε με το τηλεγραφείο των σκέψεων, με γλώσσα που περνάει από το τρυπητό που αφήνει απ΄έξω τα απόφλουδα...Με την ελπίδα να υπάρξουν ρινίσματα χρόνου που θα ψιθυρίσουμε: Λίγο θέλω ακόμη για ν΄αποσπαστώ από το έδαφος και να παίξω με τις πατούσες μου μιαν άλλου είδους κιθάρα...

Η εντοπισμένη εδώ προσδοκία είναι η αλληλεπίδραση μας με επίγνωση της αδυναμίας, με φορείς αλληλεπίδρασης, αναγκαίους κατά τη Φυσική, σκέψεις, εικόνες, ήχους που προσφέρουν Αυτοί που μας δείχνουν πόσο λανθασμένα, ίσως, συλλάβαμε την δωρεά της ζωής. Έρανος σκέψεων, λοιπόν, ήχων που παράγουν εικόνες που δεν τις βλέπουν τα μάτια, εικόνων που παράγουν ήχους που δεν τους ακούν τα αυτιά, και μοιρασιά της συγκομιδής. Με τιμή στην ατίμητη τιμή αυτών των διαλεχτών της τέχνης και του πολιτισμού που απλόχερα τα προσφέρουν...

Ας ζήσουμε τουλάχιστον την προσδοκία του ταξιδιού, που είναι πιο σημαντική από την πραγματοποίησή του. . .


Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

To χρέος...






Για τα δέκα εκατομμύρια Ελλήνων το χρέος, των περίπου 350 δις,  αντιστοιχεί σε τριάντα πέντε χιλιάδες  (35000 €) στον καθένα μας ή 175000 για μία οικογένεια με δύο παιδιά και έναν παππού, όσο κοστίζει περίπου ένα μέσο διαμέρισμα 100 m2. Αυτό σημαίνει ότι για να ξεπληρώσουμε θα πρέπει όλοι να πουλήσουμε τα σπίτια μας!

 Εάν θεωρήσουμε μία καλή τιμή 3000 € ανά στρέμμα γης καλλιεργήσιμης ή άγονης τότε θα πρέπει να πουλήσουμε 117000 τετραγωνικά χιλιόμετρα όταν όλη η Ελλάδα είναι 130000 περίπου.

     Με τιμή χρυσού 1400 $ ανά ουγγιά θα χρειαστούμε 11000 τόνους χρυσού, που υπερβαίνουν όλα τα γνωστά και πιθανά αποθέματα χρυσού στην Ελλάδα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πως δημιουργήθηκε ένα τόσο υπέρογκο χρέος 350 δις.

Οι μίζες...  Tα κλεμμένα και οι μίζες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 10 δις €.  Τα υπόλοιπα;

Τα επιτόκια πριν 30 χρόνια ήταν ιδιαίτερα υψηλά. Τραπεζικά επιτόκια 20% ήταν συνηθισμένα.  Ένα δάνειο γύρω στο 1980 αξίας ενός δις για 25 έτη με επιτόκιο 17,5%  στο τέλος του 2010 θα χρειαζόταν 56 δις για την εξόφληση του! Το επιτόκιο 17,5%,  ακόμη και εάν αντιπροσώπευε την αξία του χρήματος τότε, είναι υπερβολικό για τα επόμενα χρόνια. Είναι τοκογλυφικό υπό οιεσδήποτε συνθήκες. Σύμφωνα με τον Σόλωνα ένα επιτόκιο μεγαλύτερο του 6% είναι σίγουρο ότι οδηγεί τον δανειολήπτη σε κατάρρευση και το είχε απαγορεύσει.
Τα επιτόκια έπεφταν ραγδαία τα επόμενα χρόνια. Εάν θεωρήσουμε ότι μετά το 1985 το επιτόκιο πέφτει κατά 1% ετησίως μέχρι το 4,5%, που θεωρείται λογικό σήμερα, τότε το ίδιο ομόλογο του 1 δις το 1985 θα χρειαζόταν μόνο 6,9 δις για την εξόφληση του το 2010. Τα υπόλοιπα μέχρι τα 56 δις που απαιτεί το επιτόκιο του 17,5% είναι καθαρή τοκογλυφία που είναι άδικο να το πληρώσει ο Ελληνικός λαός. Είναι πλασματικό, καθαρά λογιστικό χρέος, που δεν αντιπροσωπεύει τίποτε  περισσότερο από αριθμούς καταχωρημένους σε χαρτιά τα οποία μας καλούν να εξοφλήσουμε με εμπράγματες αξίες. Ξεπουλώντας δημόσια περιουσία, αν και η γλωσσική ξεδιάντροπη αλλοίωση μιλάει για αξιοποίηση.  Ακόμη και με πώληση της γης αξίας  50 δισ, δεν καλύπτεται παρά το 1/7.

Το "χρέος" αποτελείται από χρεολύσια και από τους τρέχοντες τόκους. Και τα δύο μπορούν να μειωθούν με συμφωνία, εφόσον οι δανειστές έχουν πάρει το κεφάλαιό τους και τόκους. Μια δίκαια συμφωνία γιατί δεν επιδιώκεται να γίνει ΤΩΡΑ; Εκτός αν σκοπεύουν ακριβώς στην πώληση της ελληνικής γης και μετά να "συμφωνήσουν". Αλλά αυτό είναι προδοσία.


ΠΡΟΣΕΞΤΕ: O Joseph Stiglitz, τον Απρίλιο του 2001, στον Observer υποστηρίζει ότι η οικονομική υποστήριξη των φτωχών κρατών έχει απώτερο στόχο το κέρδος των δανειστών – τραπεζών. Μεταξύ των σχεδίων που χρησιμοποιούν οι ξένοι δανειστές,  γράφει ο Stiglitz , στρατηγικής σημασίας είναι το σχέδιο:

 ‘’Δάνεισέ τους, με τη βάσιμη ελπίδα ότι αντί να αξιοποιήσουν τα δανεικά, αντίθετα, θα διαβρωθούν, θα τα φάνε άσκοπα παύοντας να παράγουν ώστε μετά να αναγκασθούν να αγοράζουν τα δικά μας προϊόντα,   θα χρεοκοπήσουν και τελικά θα αναγκαστούν να μας πουλήσουν τη χώρα τους’’.

Το σχέδιο – δόλωμα ήταν λοιπόν παλιό. Και αποδειχτήκαμε, δυστυχώς, ιδανικοί αυτόχειρες – εφαρμοστές του. Φάγαμε πολλά άσκοπα...

Παράδειγμα: Απίθανα χρήματα για αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών πήγαν σε  αναδιαρθρώσεις κινητοποιήσεων...Όλα τα κιλά (και τα ψεύτικα)  όλα τα λεφτά... Ο εκμαυλισμός....

Ζήσαμε μια δεκαετία καταναλωτικής φρενίτιδας...

Μαρκ Ρος, Συγραφέας

Το υπόβαθρο του εκμαυλισμού....

Υπάρχει ελπίδα;

Δημοφιλής, ιδιαίτερα τηλεοπτικά,  «λαϊκός» πολιτικός μείωσε πρόστιμο 85.000 Ευρώ σε 5.000 Ευρώ. Το πρόστιμο αφορούσε πρατηριούχο καυσίμων που ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ νόθευε τα καύσιμα. Στο πρατήριό του υπήρχαν χημικές διατάξεις για την αλλαγή χρώματος των καυσίμων, ώστε να μην φαίνεται χρωματικά η νοθεία. Ο πολιτικός καταδικάστηκε και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό από τη Δικαιοσύνη  για τη μείωση του προστίμου σε ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή της ποινής. Η δικαιολογία του πολιτικού: Το έκανε για λόγους  φιλανθρωπίας! Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας ο πρατηριούχος... Μετά το “ Ότι είναι νόμιμο είναι ηθικό’’  τώρα έχουμε και το ‘’ Ότι είναι φιλάνθρωπο είναι ηθικό’’ ! Και οι άλλοι τα φάγανε για να σπουδάσουν τα παιδιά τους... Σύμφωνα με τον κώδικα  ο πολιτικός πρέπει να εκπέσει του αξιώματός του. Η άποψη του πολιτικού: Πρόκειται για πολιτικό πραξικόπημα! Τους πολιτικούς τους κρίνει ο λαός! Να και οι οπαδοί των λαϊκών δικαστηρίων... Απείλησε κιόλας! Αν τεθεί σε αργία θα κάνει κόμμα  ‘’Εθνικού’’ προσανατολισμού!. Πολιτικός αρχηγός τον επισκέφτηκε για να του δηλώσει τη συμπαράστασή του. ‘’Ορθόδοξη’’ συγκίνηση για τη φιλανθρωπία...Ή φόβος μπας και κάνει ομοειδές κόμμα; Ο πολιτικός φορέας που ανήκει τον στηρίζει... Mε ελπιδοφόρες ρωγμές...’’Ναι, καταδικάστηκε, αλλά ο νόμος που προβλέπει την έκπτωση δεν έχει αναδρομική ισχύ κ.τ.λ, κ.τ.λ’’. Σίγουρα οι ‘’ανιδιοτελείς’’ οργανωμένοι οπαδοί του κόμματος θα συμπαρασταθούν αισθανόμενοι ότι διώκονται πολιτικά και αυτοί... Και θα βλέπουν τα σκάνδαλα των άλλων...». Έτοιμοι  να λυντσάρουν τον μαντατοφόρο που έφερε κακές ειδήσεις...Και αυτά ΤΩΡΑ!


‘’Πρέπει να βγούμε μπροστά, αφού πούμε την αλήθεια για τα οικονομικά της χώρας στον κόσμο’’.

Ανδρέας Λοβέρδος

Δηλαδή λένε ψέματα; Και ο ίδιος γιατί το ανέχεται;

Ελπίδα που είσαι;


Άλλοτε, η ελπίδα
φεγγοβολούσε στο χέρι.

Ν. Καρούζος













Από: @ντώνυμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου