Η προσδοκία του ταξιδιού

Θα προσπαθήσουμε να ταξιδέψουμε στο κυανού της τέχνης και του πολιτισμού, όπου εκείνο που βαραίνει περισσότερο στις εκτιμήσεις μας είναι ακριβώς η έλλειψη βαρύτητας. Θα προσπαθήσουμε να επικοινωνούμε με το τηλεγραφείο των σκέψεων, με γλώσσα που περνάει από το τρυπητό που αφήνει απ΄έξω τα απόφλουδα...Με την ελπίδα να υπάρξουν ρινίσματα χρόνου που θα ψιθυρίσουμε: Λίγο θέλω ακόμη για ν΄αποσπαστώ από το έδαφος και να παίξω με τις πατούσες μου μιαν άλλου είδους κιθάρα...

Η εντοπισμένη εδώ προσδοκία είναι η αλληλεπίδραση μας με επίγνωση της αδυναμίας, με φορείς αλληλεπίδρασης, αναγκαίους κατά τη Φυσική, σκέψεις, εικόνες, ήχους που προσφέρουν Αυτοί που μας δείχνουν πόσο λανθασμένα, ίσως, συλλάβαμε την δωρεά της ζωής. Έρανος σκέψεων, λοιπόν, ήχων που παράγουν εικόνες που δεν τις βλέπουν τα μάτια, εικόνων που παράγουν ήχους που δεν τους ακούν τα αυτιά, και μοιρασιά της συγκομιδής. Με τιμή στην ατίμητη τιμή αυτών των διαλεχτών της τέχνης και του πολιτισμού που απλόχερα τα προσφέρουν...

Ας ζήσουμε τουλάχιστον την προσδοκία του ταξιδιού, που είναι πιο σημαντική από την πραγματοποίησή του. . .


Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΙΚΑιρα




Η θεωρία του αναρχισμού (επαναστατικού σοσιαλισμού) αποτελεί ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της Ιστορίας της ρωσικής φιλοσοφικής σκέψεως. Από μεθοδολογικής πλευράς, ο Ν. Μπερντιάγιεφ (1874-1948) προτείνει την διάκριση του αναρχισμού από την αναρχία, όταν γράφει ότι «ο αναρχισμός είναι αντίθετος όχι στην τάξη, στη δομή, στην αρμονία, αλλά στην εξουσία, στη βία, στην αυτοκρατορία του Καίσαρα». Η αναρχία είναι χάος και δυσαρμονία, δηλαδή ασχήμια» (Βλ. Δ. Μπαλτς, Ρώσσοι φιλόσοφοι, 19ος-20ός αι., Εκδόσεις Σαββάλας, Αθήνα 2002, σ. 112). Πέρα από την διάκριση απτή με την οποία μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει κανείς, είναι γεγονός ότι μεγάλοι εισηγητές των αναρχικών θεωριών ήσαν οι Ρώσοι πρίγκιπες Μιχαήλ Μπακούνιν (1814-1876) και Πιότρ Κροπότκιν (1842-1921), οι οποίοι παρουσιάζουν ομοιότητες αλλά και διαφορές στις αντιλήψεις τους.

Δεν είναι ίσως πολύ γνωστό ότι ο Μπακούνιν διακρίνει, μεταξύ άλλων, την πατρίδα από το κράτος. Στο πλαίσιο αυτό γράφει χαρακτηριστικά άτι «η Πατρίδα αντιπροσωπεύει το ιερό και αδιαφιλονίκητο δικαίωμα κάθε ανθρώπου, κάθε αμάδας ανθρώπων, ενώσεων, κοινοτήτων, περιοχών, εθνών να αισθάνονται, να σκέπτονται, να δρουν με τον δικό τους τρόπο» (H. Arvon, Μπακούνιν, μετ. Π. Γκέκα, Εκδόσεις Πλέθρον, Αθήνα, 2009, σ. 112).

Οπωσδήποτε ο καταπιεστικός χαρακτήρας τοι κράτους, πού προκαλεί την απέχθεια του Μπακούνιν, συνδέεται και με άλλους θεσμούς πού λειτουργούν καταπιεστικά όπως είναι η δικαιοσύνη και η θρησκεία. Στο σημείο αυτό θα τονιστεί ότι ο Μπακούνιν απορρίπτει τον έντονο κρατισμό πού διακρίνει στα κείμενα του Κ. Μάρξ (1818-1883). Έχει λεχθεί άτι «από τό 1866 Μπακούνιν προβλέπει άτι το δεσποτικό Κράτος πού δημιουργείται από τον κομμουνισμό θα γεννήσει μια εκμεταλλεύτρια και προνομιούχο τάξη, δηλαδή τη γραφειοκρατία» (H. Arvon, σ. 101).

Ένα άλλο κεντρικό σημείο της θεωρίας του Μπακούνιν που είναι ο μαχόμενος αθεϊσμός του, ο οποίος διαμορφώνεται σταδιακά στην σκέψη του μέχρι το έργο του «Θεός και κράτος». Ενώ δέχεται άτι «δεν αρνούμαστε την ιστορική αναγκαιότητα της θρησκείας» (Η. Arvon, σ. 130), εν συνεχεία ασκεί δριμύτατη κριτική εναντίον του ιστορικού χριστιανισμοί, αρνούμενος παράλληλα την ύπαρξη του Θεού ως δημιουργού. Ασφαλώς τα επιχειρήματα του Μπακούνιν εμπεριέχουν μία ιστορική αλήθεια ή και μία λογικοφάνεια. Ωστόσο, αποφάνσεις τού Μπακούνιν όπως «εφόσον ο Θεός είναι η αλήθεια, η δικαιοσύνη, το αγαθό, ο άνθρωπος είναι το ψέμα, η αδικία, το κακό» (H. Arvon,  σ. 132) είναι προφανώς αυθαίρετες.

Πνεύμα ανήσυχο, με αρνητική των πάντων διάθεση, φύση επαναστατική, ο Μπακούνιν προκάλεσε το ενδιαφέρον αλλά και την απόρριψη των συγχρόνων του (λ.χ. του Προυντόν, του Μάρξ κ.α.). Είναι ενδιαφέρον ότι ο Ιβάν Τουργκένιεφ παρουσίασε λογοτεχνικά την φυσιογνωμία του Μπακούνιν στο αριστούργημά του «Ρούντιν», στο οποίο ο ομώνυμος ήρωας πεθαίνει στα οδοφράγματα του Παρισιού (ελλην. μετ. Ζ. Νάσιουτζικ, Πλέθρον, Αθήνα, 1982, σσ. 148-149).
  
Στο σημείο αυτό -και προτού να αναφερθώ στον δεύτερο σημαντικό εισηγητή της αναρχικής θεωρίας στην Ρωσία- θά σημειώσω ότι ο Μπακούνιν ουδέποτε απεδέχθη τίς μακιαβελικής αποχρώσεως απόψεις του Σ. Νετσάγιεφ (1847-1882) πού οι μεταγενέστερες γενιές των Αναρχικών επικαλούνται ενίοτε κατά την τέλεση βιαίων πράξεων. Είναι πάντως γεγονός ότι ο μεγάλος Ρώσος μυθιστοριογράφος Φ. Ντοστογιέφσκι (1821-1881) απεικόνισε λογοτεχνικά την μορφή του Σ. Νετσάγιεφ στο πρόσωπο του Πιότρ Βερχοβένσκι στους Δαιμονισμένους. Φαίνεται μάλιστα ότι ο  Ντοστογιέφσκι διέθετε πολλές πληροφορίες για την ριζοσπαστική οργάνωση του Νετσάγιεφ, διότι τον φοιτητή βάνωφ, τον οποίο εκτέλεσε ο ίδιος ο Νετσάγιεφ τό 1869, τον είχε γνωρίσει προσωπικά ο κουνιάδος του Ρώσου μυθιστοριογράφου (Βλ. σχετικώς Μ. Μπράουν, Ντοστογιέφσκι. Η ζωή του μέσα από το έργο του, μετ. Ν.Μ. Σκουτερόπουλος, Εκδόσεις Εκκρεμές, Αθήνα 2008, σ. 283).

Ο δεύτερος μεγάλος Ρώσος αναρχικός είναι ο Πιότρ Κροπότκιν. Ενώ ο Μπακούνιν θεωρεί την καταστροφή του κράτους ως προϋπόθεση για την αναδιοργάνωση της κοινωνίας (H. Arvon, σ. 177), ο Κροπότκιν αναφέρεται στο ασύμβατο μεταξύ του κράτους και της επαναστάσεως. Κατά μία άποψη, ο Κροπότκιν «έβλεπε σαν θεμέλιο της ελεύθερης κοινωνίας την αλληλοβοήθεια πού υπήρχε στις προκαπιταλιστικές κοινωνίες και επιζούσε ακόμη στις αγροτικές κοινότητες της Ρωσίας» (Ol. Clement, Ίο πνεύμα του Σολζενίτσυν, μετ. Ε. Δαλαμπίρα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα, χ.χ., σ. 314). Προφανώς η άποψη αυτή ερείδεται στό έργο του Κροπότκιν «Αλληλοβοήθεια», όπου πράγματι ο Ρώσος αναρχικός αναφέρεται στις προσπάθειες της κοινοτικής ιδιοκτησίας της Ρωσίας (ελλην. μετ. Ε. Στεφανοπούλου, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 2009, σσ. 209-210).

Μεταξύ των ενδιαφερόντων σημείων της θεωρίας του Κροπότκιν είναι η ηθική του αναρχισμού, όπως έχει διατυπωθεί τόσο στο ευσύνοπτο κείμενο «Η αναρχική ηθική» όσο και στο εκτενές έργο «Ηθική». Στο πρώτο εξ αυτών κείμενο διατυπώνει την θέση: «Κάνε στους άλλους αυτό πού θα ήθελες να κάνουν εκείνοι άσε σένα υπό τις ίδιες περιστάσεις» (Η αναρχική ηθική, μετ, Ν. Αλεξίου, Ελεύθερος τύπος, Αθήνα 2000, σ. 45). Εξ άλλου, η αναλυτικότερη «Ηθική» του Κροπότκιν αποτελεί, κατ’ ουσίαν, μία κριτική ιστορική παρουσίαση των ηθικών θεωριών από τούς πρωτογόνους λαούς μέχρι και τον 19ο αιώνα. Ακριβέστερα ο Κροπότκιν θεωρεί την αλληλοβοήθεια και την δικαιοσύνη ως τις βάσεις της νατουραλιστικής ηθικής θεωρίας του (βλ. σχετικώς «Ηθική», μετ. Β. Τομανάς, Νησίδες, σσ. 36-37). Απορρίπτει δε Κροπότικιν την ηθική του χριστιανισμού, καθ’ όσον και ο ίδιος διαπιστώνει μία «ασυμφωνία ανάμεσα στις ηθικές εντολές της χριστιανικής θρησκείας και στη ζωή των κοινωνιών που αυτοαποκαλούνται χριστιανικές» («Ηθική», σ. 31). Νομίζω όμως ότι από την μη εφαρμογή των ευαγγελικών αρχών υπό ορισμένων χριστιανών δεν συνάγεται ότι η ηθική του χριστιανισμού είναι απορριπτέα.

Οι παράμετροι της θεωρίας του αναρχισμού όπως αυτές παρουσιάζονται στα έργα των Ρώσων θεωρητικών Μ. Μπακούνιν και Π. Κροπότκιν προκάλεσαν ιδιαιτέρως την αντίδραση των εκπροσώπων του λεγομένου «επιστημονικού σοσιαλισμού». Έτσι οι απόψεις απτές επικριθήκαν τόσο από τον Κ. Μαρξ όσο και από τον Βλ. Λένιν (1870-1924, και μάλιστα θεωρητικά και πρακτικά. Είναι γνωστό ότι ο Μπακούνιν και οι οπαδοί του εκδιωχθήκαν κατά το 1872 από την «Διεθνή». Αργότερα, όταν οι μπολσεβίκοι κυριάρχησαν στην Ρωσία, ο Κροπότκιν πού αρχικά χαιρέτησε την επανάσταση τοι 1917, άσκησε εν συνεχεία σκληρή κριτική στον Λένιν, πράγμα πού οδήγησε στην απομόνωση του. Παράλληλα, την εποχή εκείνη οι Αναρχικοί συλλαμβάνονταν και φυλακίζονταν από τις σοβιετικές Αρχές (Βλ. αναλυτικώς Ε. Γκόλντμαν, Η απογοήτευσή μου στη Ρωσία, μετ. Δ. Κερεβάντη, Γ. Βαλούρδος, Απόπειρα, Αθήνα 2009, σ. 88, σ.  128). κηδεία του Π. Κροπότκιν θεωρείται ότι ήταν και η τελευταία συγκέντρωση όπου κυμάτισαν οι μαύρες σημαίες των Αναρχικών στην Ρωσία του 20ου αιώνα. Αναφερομένη στην κηδεία του Κροπότκιν, η Ε. Γκόλντμαν γράφει ότι «καθώς η πομπή περνούσε από το Μουσείο Τολστόι, ήτα λάβαρα χαμήλωσαν, αποδίδοντας τιμή στη μνήμη ενός άλλου μεγάλου τέκνου της Ρωσίας. Μια ομάδα Τολστοϊκοί στα σκαλοπάτια του Μουσείου έπαιζαν το ‘’Πένθιμο εμβατήριο’’ του Σοπέν, εκφράζοντας έτσι την αγάπη και το σεβασμό τους για τον Κροπότκιν» (Η απογοήτευση μου στη Ρωσία, σ. 205).

Στην σύντομη σημερινή αναφορά στους εκπρόσωπους της αναρχικής θεωρίας στην ρωσική σκέψη έγινε προσπάθεια να σκιαγραφηθούν ορισμένες μόνον παράμετροι των σχετικών ζητημάτων, περισσότερο ή λιγότερο γνωστές.

Τό 2014 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την γέννηση του Μιχαήλ Μπακούνιν. Καί η επέτειος αυτή είναι μία κατάλληλη ευκαιρία να επανεκδοθούν (σε καλύτερες μεταφράσεις) και να αναγνωσθούν τα έργα του. Διότι νομίζω ότι στα χρόνια πού έχουν μεσολαβήσει, οι ασπαζόμενοι τις απόψεις των μεγάλων αυτών θεωρητικών του αναρχισμού έχουν ελάχιστα ανατρέξει στα έργα τους.


Δημήτρης Μπαλτάς

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΝΤΙΦΩΝΟ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου