Η προσδοκία του ταξιδιού

Θα προσπαθήσουμε να ταξιδέψουμε στο κυανού της τέχνης και του πολιτισμού, όπου εκείνο που βαραίνει περισσότερο στις εκτιμήσεις μας είναι ακριβώς η έλλειψη βαρύτητας. Θα προσπαθήσουμε να επικοινωνούμε με το τηλεγραφείο των σκέψεων, με γλώσσα που περνάει από το τρυπητό που αφήνει απ΄έξω τα απόφλουδα...Με την ελπίδα να υπάρξουν ρινίσματα χρόνου που θα ψιθυρίσουμε: Λίγο θέλω ακόμη για ν΄αποσπαστώ από το έδαφος και να παίξω με τις πατούσες μου μιαν άλλου είδους κιθάρα...

Η εντοπισμένη εδώ προσδοκία είναι η αλληλεπίδραση μας με επίγνωση της αδυναμίας, με φορείς αλληλεπίδρασης, αναγκαίους κατά τη Φυσική, σκέψεις, εικόνες, ήχους που προσφέρουν Αυτοί που μας δείχνουν πόσο λανθασμένα, ίσως, συλλάβαμε την δωρεά της ζωής. Έρανος σκέψεων, λοιπόν, ήχων που παράγουν εικόνες που δεν τις βλέπουν τα μάτια, εικόνων που παράγουν ήχους που δεν τους ακούν τα αυτιά, και μοιρασιά της συγκομιδής. Με τιμή στην ατίμητη τιμή αυτών των διαλεχτών της τέχνης και του πολιτισμού που απλόχερα τα προσφέρουν...

Ας ζήσουμε τουλάχιστον την προσδοκία του ταξιδιού, που είναι πιο σημαντική από την πραγματοποίησή του. . .


Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

H ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ!




Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας της Ε.Ε για την Προστασία των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA), το 27% των παιδιών που ζουν στην Ε.Ε απειλούνταν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό ενώ η κατάσταση είναι δραματική στην Ελλάδα.

«Η φτώχεια των παιδιών αποτελεί όλο και πιο ανησυχητικό  ζήτημα στην Ε.Ε» 
επισημαίνει μεταξύ άλλων η FRA.

Η έκθεση απηχεί σε αυτό το θέμα τις παρατηρήσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία εξέφρασε τις «έντονες ανησυχίες» της όσον αφορά «το δικαίωμα στη ζωή, στην επιβίωση και στην ανάπτυξη» των παιδιών και των εφήβων, οι οικογένειες των οποίων χάνουν απότομα τα εισοδήματά τους και την πρόσβασή τους στις κοινωνικές υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από το κράτος, κυρίως την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλιση.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί ένα ποσοστό ρεκόρ ανεργίας μεταξύ των νέων και ένα υψηλό ποσοστό διακοπής του σχολείου, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών των Ρομά.

Η έκθεση της FRA επικαλείται άλλη μια μελέτη του Έλληνα Συνηγόρου του Παιδιού προς την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία αποκαλύπτει μια αύξηση στον αριθμό των παιδιών που επαιτούν ή που εργάζονται ως πλανόδιοι πωλητές.
Τον Μάρτιο του 2012, επισημαίνεται στην έκθεση, η ελληνική εθνική επιτροπή της Unicef εξέφρασε τις ανησυχίες της όσον αφορά την φτώχεια των παιδιών και τον υποσιτισμό, αποκαλύπτοντας περιπτώσεις μαθητών που λιποθύμησαν στο σχολείο.

 «Όφειλαν να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν κρούσματα υποσιτισμού»

Το 2012 τα κράτη μέλη όφειλαν να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν κρούσματα υποσιτισμού, αλλά όφειλαν επίσης να κάνουν και δημοσιονομικές περικοπές, οι οποίες είχαν «σημαντικές συνέπειες» στα παιδιά στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και των κοινωνικών υπηρεσιών, αποκαλύπτει η έκθεση αυτή, η οποία εξετάζει επίσης ζητήματα που συνδέονται με τις πολιτικές για την μετανάστευση, με τα δικαιώματα των θυμάτων ή την τύχη των μειονοτήτων στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ε.Ε για το 2011, το 27% των παιδιών που ζουν στην Ε.Ε απειλούνταν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Το ποσοστό αυτό είναι πιο υψηλό από ό,τι αυτό που αφορά τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει τα παιδιά σε πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε, είτε λόγω της μείωσης των εισοδημάτων των οικογενειών είτε λόγω της μείωσης των κοινωνικών δαπανών των κρατών.

Ως εκ τούτου, υπενθυμίζεται στην έκθεση, σύμφωνα με μελέτη της Unicef για τον αντίκτυπο της κρίσης στα παιδιά στην Ισπανία, οι δημοσιονομικές περικοπές πλήττουν τις υπηρεσίες που είναι αφιερωμένες στα παιδιά και κυρίως τις υπηρεσίες υγείας, παιδείας και τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Στην Πορτογαλία, ένα διάταγμα που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2012 μείωσε σημαντικά το ύψος διαφόρων επιδομάτων, το οποίο είχε «σοβαρές οικονομικές συνέπειες» για τις οικογένειες με παιδιά.







TA ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου