Η προσδοκία του ταξιδιού

Θα προσπαθήσουμε να ταξιδέψουμε στο κυανού της τέχνης και του πολιτισμού, όπου εκείνο που βαραίνει περισσότερο στις εκτιμήσεις μας είναι ακριβώς η έλλειψη βαρύτητας. Θα προσπαθήσουμε να επικοινωνούμε με το τηλεγραφείο των σκέψεων, με γλώσσα που περνάει από το τρυπητό που αφήνει απ΄έξω τα απόφλουδα...Με την ελπίδα να υπάρξουν ρινίσματα χρόνου που θα ψιθυρίσουμε: Λίγο θέλω ακόμη για ν΄αποσπαστώ από το έδαφος και να παίξω με τις πατούσες μου μιαν άλλου είδους κιθάρα...

Η εντοπισμένη εδώ προσδοκία είναι η αλληλεπίδραση μας με επίγνωση της αδυναμίας, με φορείς αλληλεπίδρασης, αναγκαίους κατά τη Φυσική, σκέψεις, εικόνες, ήχους που προσφέρουν Αυτοί που μας δείχνουν πόσο λανθασμένα, ίσως, συλλάβαμε την δωρεά της ζωής. Έρανος σκέψεων, λοιπόν, ήχων που παράγουν εικόνες που δεν τις βλέπουν τα μάτια, εικόνων που παράγουν ήχους που δεν τους ακούν τα αυτιά, και μοιρασιά της συγκομιδής. Με τιμή στην ατίμητη τιμή αυτών των διαλεχτών της τέχνης και του πολιτισμού που απλόχερα τα προσφέρουν...

Ας ζήσουμε τουλάχιστον την προσδοκία του ταξιδιού, που είναι πιο σημαντική από την πραγματοποίησή του. . .


Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Η λύση ενός μυστηρίου!




Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βιέννης υποστηρίζουν, ότι ο λόγος για τον οποίο χασμουριόμαστε δεν έχει να κάνει με το αν είμαστε κουρασμένοι, ή αν βαριόμαστε, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί ως ένας «μηχανισμός δροσισμού» του εγκεφάλου μας, για να μας βοηθά να σκεφτόμαστε πιο καθαρά. 

Όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έτσι και ο εγκέφαλός μας έχει μια ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας και όταν αυτή ανεβαίνει πολύ, το χασμουρητό βοηθά στη μείωσή της. Παίρνοντας μια βαθιά ανάσα αυξάνονται τόσο οι καρδιακοί παλμοί, όσο και η ροή του αίματος στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να «δροσίζεται» το αίμα στην περιοχή του εγκεφάλου. Μέχρι τώρα οι ειδικοί πίστευαν, ότι το χασμουρητό εξυπηρετεί μια αναπνευστική λειτουργία, βοηθώντας μας να ξυπνήσουμε με μια «έξτρα δόση» οξυγόνου, όταν νιώθουμε τις δυνάμεις μας να μας εγκαταλείπουν. Ωστόσο, έρευνες έδειξαν ότι το χασμουρητό δεν αυξάνει τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα, αναφέρει δημοσίευμα στον Independent. 



Γιατί λοιπόν χασμουριόμαστε, όταν είμαστε κουρασμένοι; Τόσο η έλλειψη ύπνου, όσο και η σωματική εξάντληση αυξάνουν τη θερμοκρασία του εγκεφάλου. Έτσι, ενώ είναι αλήθεια ότι χασμουριόμαστε για να καταπολεμήσουμε την έλλειψη ύπνου, αυτό δε σημαίνει ότι τα χασμουρητά «μας κρατούν ξύπνιους», αλλά κρατούν τον εγκέφαλό μας σε λειτουργία… στην κατάλληλη θερμοκρασία, αναφέρουν οι αυστριακοί ερευνητές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου