Η προσδοκία του ταξιδιού

Θα προσπαθήσουμε να ταξιδέψουμε στο κυανού της τέχνης και του πολιτισμού, όπου εκείνο που βαραίνει περισσότερο στις εκτιμήσεις μας είναι ακριβώς η έλλειψη βαρύτητας. Θα προσπαθήσουμε να επικοινωνούμε με το τηλεγραφείο των σκέψεων, με γλώσσα που περνάει από το τρυπητό που αφήνει απ΄έξω τα απόφλουδα...Με την ελπίδα να υπάρξουν ρινίσματα χρόνου που θα ψιθυρίσουμε: Λίγο θέλω ακόμη για ν΄αποσπαστώ από το έδαφος και να παίξω με τις πατούσες μου μιαν άλλου είδους κιθάρα...

Η εντοπισμένη εδώ προσδοκία είναι η αλληλεπίδραση μας με επίγνωση της αδυναμίας, με φορείς αλληλεπίδρασης, αναγκαίους κατά τη Φυσική, σκέψεις, εικόνες, ήχους που προσφέρουν Αυτοί που μας δείχνουν πόσο λανθασμένα, ίσως, συλλάβαμε την δωρεά της ζωής. Έρανος σκέψεων, λοιπόν, ήχων που παράγουν εικόνες που δεν τις βλέπουν τα μάτια, εικόνων που παράγουν ήχους που δεν τους ακούν τα αυτιά, και μοιρασιά της συγκομιδής. Με τιμή στην ατίμητη τιμή αυτών των διαλεχτών της τέχνης και του πολιτισμού που απλόχερα τα προσφέρουν...

Ας ζήσουμε τουλάχιστον την προσδοκία του ταξιδιού, που είναι πιο σημαντική από την πραγματοποίησή του. . .


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ: Λείπει….Λύπη…






Μιλά για τα όνειρα, την Ευρώπη, την παιδεία.

Όνειρα

Τα σχέδια είναι μια μορφή ζωτικότητας.
Τα όνειρα είναι μια μορφή άγνοιας.

Ευρώπη

Η ευρωπαϊκή ενότητα τι νομίζετε ότι είναι;Θα γίνουμε μια επαρχία που  θα μας διοικεί η Ευρώπη.

Θα έχουμε την ψευδαίσθηση ότι αυτοδιοικούμεθα. Δεν είναι αυτό μια σκλαβιά; Τουλάχιστον με τα κριτήρια που είχαμε επί τουρκοκρατίας.

Περί τουρκοκρατίας λοιπόν. Ασφαλώς θα είναι μια μορφή της ευρωπαϊκής μας θητείας. Που βέβαια δεν θα μπορέσουμε ποτέ να απαλλαγούμε ούτε να ελευθερωθούμε γιατί θα είναι ΕΠΙΛΟΓΗ μας ενώ επί τουρκοκρατίας έγινε μια ΥΠΟΤΑΓΗ. Αυτή είναι η διαφορά.

Παιδεία

Οι κοινωνίες δεν τη θέλουν την  ισχυρή παιδεία, ανεξαρτοποιεί τα άτομα, γίνονται επικίνδυνα.

Συνεπώς, να παύσει ο κόσμος να πιστεύει ότι υπάρχει οποιοδήποτε σ΄τστημα που επιδιώκει την απελευθέρωσή του.


Εξάρχεια

Δεν κινδυνεύομε από αυτούς που δεν μας μοιάζουν. Κινδυνεύουμε από αυτούς που μας περιφρουρούν και καταδιώκουν αυτούς που δεν μας μοιάζουν.


Ο προοδευτικός λόγος ενός «συντηρητικού».

«Προοδευτικοί» ακούτε;











Από:  @ντώνυμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου