Η προσδοκία του ταξιδιού

Θα προσπαθήσουμε να ταξιδέψουμε στο κυανού της τέχνης και του πολιτισμού, όπου εκείνο που βαραίνει περισσότερο στις εκτιμήσεις μας είναι ακριβώς η έλλειψη βαρύτητας. Θα προσπαθήσουμε να επικοινωνούμε με το τηλεγραφείο των σκέψεων, με γλώσσα που περνάει από το τρυπητό που αφήνει απ΄έξω τα απόφλουδα...Με την ελπίδα να υπάρξουν ρινίσματα χρόνου που θα ψιθυρίσουμε: Λίγο θέλω ακόμη για ν΄αποσπαστώ από το έδαφος και να παίξω με τις πατούσες μου μιαν άλλου είδους κιθάρα...

Η εντοπισμένη εδώ προσδοκία είναι η αλληλεπίδραση μας με επίγνωση της αδυναμίας, με φορείς αλληλεπίδρασης, αναγκαίους κατά τη Φυσική, σκέψεις, εικόνες, ήχους που προσφέρουν Αυτοί που μας δείχνουν πόσο λανθασμένα, ίσως, συλλάβαμε την δωρεά της ζωής. Έρανος σκέψεων, λοιπόν, ήχων που παράγουν εικόνες που δεν τις βλέπουν τα μάτια, εικόνων που παράγουν ήχους που δεν τους ακούν τα αυτιά, και μοιρασιά της συγκομιδής. Με τιμή στην ατίμητη τιμή αυτών των διαλεχτών της τέχνης και του πολιτισμού που απλόχερα τα προσφέρουν...

Ας ζήσουμε τουλάχιστον την προσδοκία του ταξιδιού, που είναι πιο σημαντική από την πραγματοποίησή του. . .


Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024




Στην περίπτωση της Φυσικής έχει αναδειχθεί  η τεχνολογική συνιστώσα της (τον θρίαμβο της οποίας βιώνουμε) και έχει υποβαθμιστεί το πολιτιστικό της υπόβαθρο, σε σημείο που φαίνεται παράξενη ακόμη και η αναφορά στην ύπαρξή του. Σκοπός της επιστήμης είναι η προσέγγιση του μυστηρίου της ζωής και η πορεία αυτή προϋποθέτει τη συμμετοχή στο μυστήριο αυτό. Στη γνώση του βαθμού της άγνοιας μας, στα ακατανόητα χάριν των οποίων αναπτύχθηκε το σύμπαν και σε αυτό η ζωή. Έτσι χάνεται η αισθητική που κρύβει η επιστήμη, κρύβονται οι όμορφες ιδέες που ενσαρκώνει η επιστήμη. Αποσιωπώνται ερωτήματα όπως αν η φύση είναι ένα έργο τέχνης, και αν ναι, αν είναι όμορφο έργο τέχνης, αν είναι κατανοητό.

Είμαστε εξοικειωμένοι με την ιδέα ότι ό,τι υπάρχει μέσα στο σύμπαν είναι  από μάζα και ενέργεια. Υπάρχει βεβαιότητα για την κατανόησης της φύσης αυτών των δύο ποσοτήτων. Τη μάζα μπορούμε να την αγγίξουμε, να τη δούμε, έχουμε καλή προσέγγιση  από τι συνίσταται στο επίπεδο του μικρόκοσμου, γνωρίζουμε τη βασική της ιδιότητα, οι μάζες έλκονται, έχουμε την καθημερινή εμπειρία της Νευτώνειας έλξης των σωμάτων - μαζών από τη γη. Την ενέργεια την γνωρίζουμε-αισθανόμαστε στις διάφορες μορφές της, σαν χημική ενέργεια που είναι αποταμιευμένη στις τροφές και απελευθερώνεται κατά τις χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό μας δίνοντας αποθέματα ενέργειας για να τρέξει κάποιος αποκτώντας κινητική ενέργεια, να ανέβει τις σκάλες αποκτώντας δυναμική ενέργεια, σαν ηλεκτρική ενέργεια π ου οι συσκευές πολιτισμού θα τη μετατρέψουν σε φωτεινή ενέργεια σε έναν λαμπτήρα , σε θερμική ενέργεια σε μια ηλεκτρική αντίσταση, σε κινητική ενέργεια σε έναν ανεμιστήρα. 


"Ποιος είναι αρκετά αόρατος για να σε δει..."

Paul Celan


Η πεποίθηση ότι είναι γνωστά τα συστατικά του σύμπαντος, μάζα - ενέργεια,  ανήκει πια στο παρελθόν. Νέα δεδομένα, νέες  παρατηρήσεις οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι γνωστές, οι   οικείες φυσικές  ποσότητες μάζα και ενέργεια δεν είναι τα κύρια συστατικά του σύμπαντος. Τα κύρια συστατικά του είναι η σκοτεινή μάζα και η σκοτεινή ενέργεια. 

Σκοτεινή μάζα.
 
οι γαλαξίες, και τα δισεκατομμύρια ουράνια σώματα που περιέχουν, περιστρέφονται γύρω από το κέντρο τους. Κάθε σώμα που περιστρέφεται έχει την τάση να εκτιναχθεί προς τα έξω, να εγκαταλείψει την κλειστή τροχιά του. Όσο μεγαλώνει η ταχύτητα του σώματος τόσο μεγαλώνει η δυνατότητα διαφυγής του σώματος πράγμα που κατορθώνει αν η ταχύτητα του φτάσει μια δεδομένη τιμή, ας την ονομάσουμε ταχύτητα διαφυγής. Το μόνο που συγκρατεί τα άστρα ενωμένα στη δομή ενός Γαλαξία είναι η δύναμη της βαρύτητας (η βαρύτητα έλκει μεταξύ τους τα πράγματα που έχουν μάζα). Η ταχύτητα διαφυγής διαμορφώνεται από το μέγεθος της ελκτικής δύναμης βαρύτητας. Όσο πιο μεγάλη είναι, όσο πιο μεγάλη είναι η μάζα του Γαλαξία που έλκει-συγκρατεί το περιστρεφόμενο σώμα,  τόσο πιο μεγάλη θα είναι η ταχύτητα διαφυγής, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να περιστρέφεται ο Γαλαξίας, τόσο πιο συνεκτικός θα είναι ο Γαλαξίας.

Μετρήσεις έχουν κάνουν γνωστές τις μάζες Γαλαξιών και τις ταχύτητες περιστροφής των ουρανίων σωμάτων που φιλοξενούν. Από τη σύγκριση προέκυψε ότι οι μάζες των γαλαξιών οδηγούσαν σε ταχύτητες διαφυγής πολύ μικρότερες από αυτές που έχουν τα περιστρεφόμενα ουράνια σώματα. Αν οι μάζες των Γαλαξιών ήταν αυτές που έδειχναν οι μετρήσεις τα αστέρια τους θα είχαν εκτιναχθεί από την περιφέρειά τους προς το αχανές διάστημα, οι Γαλαξίες θα είχαν διαλυθεί.
 
Για να εξηγήσουν τη μεγάλη ταχύτητα περιστροφής, οι ερευνητές έπρεπε να προσθέσουν στους υπολογισμούς τους μια τεράστια ποσότητα μάζας στους γαλαξίες προκειμένου όλα τα άστρα να συγκρατούνται στη θέση τους. Η αντίφαση μπορούσε να λυθεί μόνο αν σε κάθε Γαλαξία υπήρχε μια τεράστια ποσότητα μάζας ενός μυστηριώδους υλικού που είναι αόρατο, σκοτεινό. Ασυνήθιστη προσέγγιση. Αλλά, στην επιστήμη "Οι ασυνήθιστοι ισχυρισμοί απαιτούν ασυνήθιστα δεδομένα" - Καρλ Σέιγκαν.

Νεότερα αξιόπιστα δεδομένα, όπως η βαρυτική διάθλαση, παρατηρήσεις σύγκρουσης Γαλαξιών, έδειξαν ότι το μυστηριώδες αυτό υλικό, η σκοτεινή ύλη,  υπάρχει. Έχει ύλη, δεν μπορούμε να το δούμε, δεν μπορούμε να το αγγίξουμε, δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να επικοινωνήσουμε μαζί του. Δεν ξέρουμε τι είναι αλλά υπάρχει. Η συνήθης ύλη ξέρουμε από τι σωματίδια συνίσταται, από ηλεκτρόνια, πρωτόνια, νετρόνια, και που αυτά συνίστανται από quarks. Δεν ξέρουμε τα στοιχειώδη σωματίδια που συνιστούν την σκοτεινή ύλη.

Αν δεν υπήρχε αυτό για το οποίο τίποτα  δεν γνωρίζουμε οι Γαλαξίες θα είχαν διαλυθεί, δεν θα υπήρχαμε!

Η σκοτεινή ύλη συνεισφέρει στο 27% του Σύμπαντος!

Σκοτεινή ενέργεια.       
  
Μια χαρακτηριστική συμπεριφορά του σύμπαντος είναι η διαστολή του. Σήμερα το Σύμπαν είναι μεγαλύτερο από ό,τι ήταν παλαιότερα. Μάλιστα διαστέλλεται έτσι ώστε κάθε τι να απομακρύνεται από κάθε τι άλλο, και όχι απλά από το κέντρο. Σήμερα, στον νυχτερινό ουρανό βλέπουμε λιγότερα αστέρια από ό,τι υπήρχαν χθες. Κάποτε οι άνθρωποι θα κοιτούν τον ουρανό και δεν θα βλέπουν αστέρια! Ο ρυθμός με τον οποίον διαστέλλεται δεν είναι σταθερός, με την πάροδο του χρόνου μεγαλώνει. Η διαστολή επιταχύνεται. 

Τη φυσική οντότητα που μεγεθύνει το Σύμπαν με επιταχυνόμενο ρυθμό οι φυσικοί την ονόμασαν σκοτεινή ενέργεια. Δεν μπορούμε να τη δούμε, αυτό δικαιολογεί τον προσδιορισμό "σκοτεινή". Σπρώχνει τα πάντα προς τα έξω με ολοένα ταχύτερο ρυθμό, σπρώχνει οτιδήποτε μακριά από οτιδήποτε άλλο, νικώντας την Νευτώνεια έλξη μεταξύ των παραδοσιακών μαζών τους, αυτό δικαιολογεί την ονομασία "ενέργεια". Κατανέμεται ομοιόμορφα  στον χώρο σαν να πρόκειται για μια καθολική οντότητα συνυφασμένη με τον ίδιο το χώρο. Γνωρίζουμε ότι η σκοτεινή ενέργεια υπάρχει αλλά δεν έχουμε ιδέα περί τίνος πρόκειται. Παρ' όλα αυτά, γνωρίζουμε ότι η σκοτεινή ενέργεια συνιστά το 68% του Σύμπαντος. 

Τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε αυτή η μυστηριώδης ενέργεια; Τα πάντα στο Σύμπαν είχαν εκτιναχθεί μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Η ελκτική βαρύτητα κάνει ότι μπορεί να ξαναενώσει όλα τα κομμάτια του Σύμπαντος. Θα επιβράδυνε την αρχική διαστολή, τελικά θα την μετέτρεπε σε συστολή, θα συρρίκνωνε τα πάντα (μεγάλη σύνθλιψη). Αν δεν υπήρχε μόνο η βαρύτητα, θα ήταν θανατηφόρο το πεπρωμένο του Σύμπαντος.

Ζούμε από κάτι που δεν ξέρουμε τι είναι!     

Συμπέρασμα   

Η ορατή μάζα και η ορατή ενέργεια συνιστούν το 5% μόνο του συνολικού αποθέματος μάζας και ενέργειας του σύμπαντος. Το υπόλοιπο 95% είναι  σκοτεινή μάζα (27%) και σκοτεινή ενέργεια (68%). Δηλαδή γνωρίζουμε τη φύση μιας ελάχιστης μειοψηφίας των συστατικών, μάζας - ενέργειας, του σύμπαντος, τη φύση του 95% του σύμπαντος την αγνοούμε!


Υπάρχει ένας τρελός κόσμος εκεί έξω.

Δείξτε λίγο ενδιαφέρον. 




Για να καταλάβεις το σκοτάδι του άλλου 

πρέπει να κατανοήσεις

το σκοτάδι του εαυτού σου.

Carl Junk 


"Το αόρατο είναι πραγματικό.

 Οι ψυχές έχουν τον δικό τους κόσμο." 

Alfred de Vigny

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου