Η προσδοκία του ταξιδιού

Θα προσπαθήσουμε να ταξιδέψουμε στο κυανού της τέχνης και του πολιτισμού, όπου εκείνο που βαραίνει περισσότερο στις εκτιμήσεις μας είναι ακριβώς η έλλειψη βαρύτητας. Θα προσπαθήσουμε να επικοινωνούμε με το τηλεγραφείο των σκέψεων, με γλώσσα που περνάει από το τρυπητό που αφήνει απ΄έξω τα απόφλουδα...Με την ελπίδα να υπάρξουν ρινίσματα χρόνου που θα ψιθυρίσουμε: Λίγο θέλω ακόμη για ν΄αποσπαστώ από το έδαφος και να παίξω με τις πατούσες μου μιαν άλλου είδους κιθάρα...

Η εντοπισμένη εδώ προσδοκία είναι η αλληλεπίδραση μας με επίγνωση της αδυναμίας, με φορείς αλληλεπίδρασης, αναγκαίους κατά τη Φυσική, σκέψεις, εικόνες, ήχους που προσφέρουν Αυτοί που μας δείχνουν πόσο λανθασμένα, ίσως, συλλάβαμε την δωρεά της ζωής. Έρανος σκέψεων, λοιπόν, ήχων που παράγουν εικόνες που δεν τις βλέπουν τα μάτια, εικόνων που παράγουν ήχους που δεν τους ακούν τα αυτιά, και μοιρασιά της συγκομιδής. Με τιμή στην ατίμητη τιμή αυτών των διαλεχτών της τέχνης και του πολιτισμού που απλόχερα τα προσφέρουν...

Ας ζήσουμε τουλάχιστον την προσδοκία του ταξιδιού, που είναι πιο σημαντική από την πραγματοποίησή του. . .


Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024


Εν πάσι γαρ τοις φυσικοίς ενεστί τι θαυμαστόν.

 Σε όλα τα πράγματα στη φύση 

  υπάρχει κάτι άξιο θαυμασμού. 

Αριστοτέλης

Εμείς τα ανθρώπινα όντα είμαστε πρωτίστως οπτικά πλάσματα. Η αίσθηση της όρασης προσδιορίζεται από την αλληλεπίδρασή μας με το φως. Την αξιοποιεί με σοφία η εγκεφαλική λειτουργία. Στον εγκέφαλό μας είναι εγγεγραμμένη η ιδιάζουσα ικανότητα της ερμηνείας-αναπαράστασης του τρισδιάστατου κόσμου μας από τις  δισδιάστατες εικόνες-απεικονίσεις του που απεικονίζονται  στους δύο  αμφιβληστροειδούς χιτώνες μας. 

Η ανάκτηση ενός τρισδιάστατου αντικειμένου από δύο δισδιάστατα είδωλα του ( όπως αυτά που σχηματίζονται στους αμφιβληστροειδείς) είναι με ανθρώπινα μέτρα αντικείμενο ενός εξειδικευμένου μαθηματικού πεδίου, της αντίστροφης προβολικής γεωμετρίας.  Και είναι άλυτο! Είναι λυμένο από τη φύση! Την ανάκτηση κάνει ένας εγκεφαλικός εξειδικευμένος επεξεργαστής εικόνας, ο οπτικός φλοιός. 

Διαισθάνεται κανείς ότι για να έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε μέσω της όρασης στους βαθύτερους τρόπους σκέψης μας η λήψη της πληροφορίας από τα μάτια μας θα πρέπει να είναι αξιόπιστη, ευκρινής. Το μάτι μας είναι ένας ποιοτικός υψηλής ανάλυσης φακός; 

Κάθε εικόνα είναι ένα ψηφιδωτό. Ένα βυζαντινό ψηφιδωτό είναι ένα είδωλο του προσώπου-αντικειμένου που θέλει να απεικονίσει ο καλλιτέχνης. Όσο μεγαλύτερο είναι το πλήθος των ψηφίδων που περιέχει μια δεδομένη επιφάνεια του ψηφιδωτού-ειδώλου τόσο πιο αξιόπιστη είναι η απεικόνιση του αντικειμένου.   

Στην ορολογία των ψηφιακών εικόνων η ψηφίδα λέγεται Pixel. Οι έγχρωμες εικόνες αποτελούνται από έγχρωμα Pixels. To σύνολο των Pixels (κουκίδων) συνθέτουν την εικόνα που τραβήχτηκε και σχηματίζεται στην οθόνη. Ας υποθέσουμε ότι μια κάμερα μπορεί να βγάλει εικόνες σε σχήμα ορθογώνιο που αποτελούνται από Pixels κατανεμημένα σε σειρές και στήλες. Εάν υποθέσουμε ότι η εικόνα αποτελείται από 1.600 στήλες και 1.200 σειρές, όλα τακτοποιημένα, ο αριθμός των Pixels που υπάρχουν στην εικόνα είναι 1.600 x 1.200 = 1.920.000 ή 1,92 Megapixels. Όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός αυτός τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της εικόνας, τόσο πιο αξιόπιστη είναι η απεικόνιση του αντικειμένου που φωτογραφίζεται, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυσή της. Οι κάμερες των κινητών τηλεφώνων μας έχουν από μερικά έως μερικές δεκάδες Megapixels. 

Ποια είναι η κάμερα με τα περισσότερα Pixels που έχει κατασκευαστεί από τον άνθρωπο; Είναι η  Dark energy Camera του Fermilab που έχει στόχο τη χαρτογράφηση 300 εκατομμυρίων γαλαξιών από αστεροσκοπείο της Χιλής. Έχει ανάλυση 570 Megapixels.

Ποια είναι η ανάλυση του ανθρώπινου ματιού; 576 Megapixels! Ποιο είναι το κόστος κατασκευής της Dark Energy Camera;  35 εκατομμύρια δολάρια! Συνεπώς αν ζητούσαμε από το Fermilab να κατασκευάσει τα μάτια μας θα έπρεπε να του πληρώσουμε 70 εκατομμύρια δολάρια! 

Βιβλιογραφία: [1] Frank Wilczek (Βραβείο Nobel Φυσικής), Ένα όμορφο ερώτημα - Ανακαλύπτοντας  το βαθύτερο σχέδιο της φύσης, Εκδόσεις Κάτοπτρο. [2] David Calle, Πόσο ζυγίζουν τα σύννεφα; Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. 

[2] 

Ερώτημα:

Πόσο Megapixels έχει το ανθρώπινο μάτι;

Instagram:

To ανθρώπινο μάτι έχει 576 Megapixels, εκτός από αυτό της γειτόνισσας \ του γείτονα που ο κουτσομπόλης οργανισμός τους έχει εξελιχθεί και το μάτι τους έχει φτάσει να έχει 20.000 Megapixels.

 

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου