Η προσδοκία του ταξιδιού
Θα προσπαθήσουμε να ταξιδέψουμε στο κυανού της τέχνης και του πολιτισμού, όπου εκείνο που βαραίνει περισσότερο στις εκτιμήσεις μας είναι ακριβώς η έλλειψη βαρύτητας. Θα προσπαθήσουμε να επικοινωνούμε με το τηλεγραφείο των σκέψεων, με γλώσσα που περνάει από το τρυπητό που αφήνει απ΄έξω τα απόφλουδα...Με την ελπίδα να υπάρξουν ρινίσματα χρόνου που θα ψιθυρίσουμε: Λίγο θέλω ακόμη για ν΄αποσπαστώ από το έδαφος και να παίξω με τις πατούσες μου μιαν άλλου είδους κιθάρα...
Η εντοπισμένη εδώ προσδοκία είναι η αλληλεπίδραση μας με επίγνωση της αδυναμίας, με φορείς αλληλεπίδρασης, αναγκαίους κατά τη Φυσική, σκέψεις, εικόνες, ήχους που προσφέρουν Αυτοί που μας δείχνουν πόσο λανθασμένα, ίσως, συλλάβαμε την δωρεά της ζωής. Έρανος σκέψεων, λοιπόν, ήχων που παράγουν εικόνες που δεν τις βλέπουν τα μάτια, εικόνων που παράγουν ήχους που δεν τους ακούν τα αυτιά, και μοιρασιά της συγκομιδής. Με τιμή στην ατίμητη τιμή αυτών των διαλεχτών της τέχνης και του πολιτισμού που απλόχερα τα προσφέρουν...
Ας ζήσουμε τουλάχιστον την προσδοκία του ταξιδιού, που είναι πιο σημαντική από την πραγματοποίησή του. . .
Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024
Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024
τα μόρια μιας κουταλιάς νερού πόσο χρόνο θα μας έπαιρνε;
Αν την μέτρηση την έκανε ένας superman,
που είχε την ικανότητα να μετράει
1.000.000 μόρια το δευτερόλεπτο,
θα χρειαζόταν
200.000.000 αιώνες!
Πόσο μικρό είναι το άτομο;
Και όμως,
εκεί κρύβεται ο μαέστρος που διευθύνει
όλη την ορχήστρα του σύμπαντος,
με κανόνες που είναι ακατανόητοι για μας.
Είμαστε άθροισμα ατόμων
που λειτουργούν ακατανόητα,
προστίθενται τα ομοειδή,
οδηγούν σε ομοειδές αποτέλεσμα.
Γι' αυτό είμαστε ακατανόητοι!
Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024
Βλέπουμε κάτι αν το φως που αυτό εκπέμπει ή ανακλά φτάνει στα μάτια μας. Το φως τρέχει με μεγάλη ταχύτητα αλλά όχι άπειρη, θέλει ένα χρόνο για να φτάσει από το παρατηρούμενο στον παρατηρητή. Η ταχύτητά του είναι τέτοια που αν την είχε ένα αεροπλάνο θα έκανε 15 φορές το τα ξόδι Αθήνα - Αμερική - Αθήνα μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Το διάστημα που διανύει το φως με αυτήν την τρομερή ταχύτητα σε 1 χρόνο το λέμε έτος φωτός.
Αυτό σημαίνει ότι τη στιγμή που βλέπουμε ένα αντικείμενο δεν βλέπουμε το παρόν του αλλά το παρελθόν του, βλέπουμε πως ήταν τη στιγμή που ξεκίνησε από αυτό το φως το ταξίδι του για να φτάσει στα μάτια μας. Όσο πιο πολύ απέχει το παρατηρούμενο από τον παρατηρητή τόσο πιο βαθιά στο παρελθόν του θα το βλέπει ο παρατηρητής.
Όταν βλέπουμε τη σελήνη βλέπουμε πως ήταν ένα δευτερόλεπτο πριν, όταν βλέπουμε τον ήλιο βλέπουμε πως ήταν οκτώ λεπτά πριν. Όταν τώρα βλέπουμε τον γειτονικό μας γαλαξία Ανδρομέδα βλέπουμε πως ήταν 2.500.000 χρόνια πριν!
Όσο μεγαλώνει η ικανότητά μας να συλλέγουμε φως από όλο και πιο μακρινά αντικείμενα του σύμπαντος τόσο πιο πολλά θα γνωρίζουμε για το παρελθόν του σύμπαντος, για το πως εξελίχτηκε. Σήμερα με τα σύγχρονα τηλεσκόπια "βλέπουμε" αστέρια - γαλαξίες που απέχουν 13.000.000.000 έτη φωτός. Βλέπουμε τώρα πως ήταν 13.000.000.000 πριν, πως ήταν το σύμπαν τότε. Δεδομένου ότι η ηλικία του σύμπαντος είναι 13.800.000.000 χρόνια είμαστε κοντά να δούμε πως ήταν το σύμπαν στην βρεφική του ηλικία.
Ελπίζουμε να κατανοήσουμε τη δημιουργία του σύμπαντος
γιατί το φως δεν διαδίδεται ακαριαία,
γιατί το φως έχει πεπερασμένη ταχύτητα,
αλλά τρομερή για μας ταχύτητα,
γιατί,
έτσι δεν βλέπουμε ποτέ το παρόν,
βλέπουμε το παρελθόν!
Αλλά και όταν δύο πρόσωπα κοιτάζονται πίνοντας καφέ, ο ένας βλέπει τον άλλον στο παρελθόν του, ποιος ήταν μερικά νανο- δευτερόλεπτα πριν. Μικρό χρονικό διάστημα για να φορούσαν διαφορετικά ρούχα, για να έχουν όμως αλλάξει τα αισθήματά τους;
Τα πάντα εν σοφία εποίησας:
Αν το φως δεν έτρεχε με τόσο μεγάλη ταχύτητα
- 300 εκατομμύρια μέτρα το δευτερόλεπτο -
δεν θα ήταν δυνατή σήμερα η σύλληψή του
από πηγές που το είχαν εκπέμψει δισεκατομύρια χρόνια πριν,
η προσπάθεια κατανόησης της γένεσης του σύμπαντος
θα ήταν μάταιη.
Αλλά και οι άνθρωποι θα είχαν πρόβλημα,
ό ένας θα έβλεπε βαθιά στο παρελθόν του τον άλλον!
Θα τον γνώριζε!
Σημαντικό,
βλέπουμε πάντα το παρελθόν του άλλου,
δεν μπορούμε όμως να δούμε το δικό μας παρελθόν!
Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024
Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024
VLADIMIR
Τι λένε αυτοί;
ESTRAGON
Συζητούν για τις ζωές τους.
VLADIMIR
Το ότι έχουν ζήσει δεν είναι αρκετό γι' αυτούς.
ESTRAGON
Πρέπει να μιλούν γι' αυτό.
Samuel Beckett / Waiting for Gotod
"Νομίζω πως δεν θα σε αγαπούσα τόσο πολύ αν δεν είχες κάτι για να παραπονεθείς και κάτι για να μετανιώσεις. Δεν μου αρέσουν εκείνοι που δεν έχουν πέσει, δεν έχουν παραπατήσει. Η αρετή τους είναι μικρή κι έχει μικρή αξία. Η ομορφιά της ζωής δεν τους έχει φανερωθεί..."
Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024
Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024
Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024
Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024
Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024
Εν πάσι γαρ τοις φυσικοίς ενεστί τι θαυμαστόν.
Σε όλα τα πράγματα στη φύση
υπάρχει κάτι άξιο θαυμασμού.
Αριστοτέλης
Εμείς τα ανθρώπινα όντα είμαστε πρωτίστως οπτικά πλάσματα. Η αίσθηση της όρασης προσδιορίζεται από την αλληλεπίδρασή μας με το φως. Την αξιοποιεί με σοφία η εγκεφαλική λειτουργία. Στον εγκέφαλό μας είναι εγγεγραμμένη η ιδιάζουσα ικανότητα της ερμηνείας-αναπαράστασης του τρισδιάστατου κόσμου μας από τις δισδιάστατες εικόνες-απεικονίσεις του που απεικονίζονται στους δύο αμφιβληστροειδούς χιτώνες μας.
Η ανάκτηση ενός τρισδιάστατου αντικειμένου από δύο δισδιάστατα είδωλα του ( όπως αυτά που σχηματίζονται στους αμφιβληστροειδείς) είναι με ανθρώπινα μέτρα αντικείμενο ενός εξειδικευμένου μαθηματικού πεδίου, της αντίστροφης προβολικής γεωμετρίας. Και είναι άλυτο! Είναι λυμένο από τη φύση! Την ανάκτηση κάνει ένας εγκεφαλικός εξειδικευμένος επεξεργαστής εικόνας, ο οπτικός φλοιός.
Διαισθάνεται κανείς ότι για να έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε μέσω της όρασης στους βαθύτερους τρόπους σκέψης μας η λήψη της πληροφορίας από τα μάτια μας θα πρέπει να είναι αξιόπιστη, ευκρινής. Το μάτι μας είναι ένας ποιοτικός υψηλής ανάλυσης φακός;
Κάθε εικόνα είναι ένα ψηφιδωτό. Ένα βυζαντινό ψηφιδωτό είναι ένα είδωλο του προσώπου-αντικειμένου που θέλει να απεικονίσει ο καλλιτέχνης. Όσο μεγαλύτερο είναι το πλήθος των ψηφίδων που περιέχει μια δεδομένη επιφάνεια του ψηφιδωτού-ειδώλου τόσο πιο αξιόπιστη είναι η απεικόνιση του αντικειμένου.
Στην ορολογία των ψηφιακών εικόνων η ψηφίδα λέγεται Pixel. Οι έγχρωμες εικόνες αποτελούνται από έγχρωμα Pixels. To σύνολο των Pixels (κουκίδων) συνθέτουν την εικόνα που τραβήχτηκε και σχηματίζεται στην οθόνη. Ας υποθέσουμε ότι μια κάμερα μπορεί να βγάλει εικόνες σε σχήμα ορθογώνιο που αποτελούνται από Pixels κατανεμημένα σε σειρές και στήλες. Εάν υποθέσουμε ότι η εικόνα αποτελείται από 1.600 στήλες και 1.200 σειρές, όλα τακτοποιημένα, ο αριθμός των Pixels που υπάρχουν στην εικόνα είναι 1.600 x 1.200 = 1.920.000 ή 1,92 Megapixels. Όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός αυτός τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της εικόνας, τόσο πιο αξιόπιστη είναι η απεικόνιση του αντικειμένου που φωτογραφίζεται, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυσή της. Οι κάμερες των κινητών τηλεφώνων μας έχουν από μερικά έως μερικές δεκάδες Megapixels.
Ποια είναι η κάμερα με τα περισσότερα Pixels που έχει κατασκευαστεί από τον άνθρωπο; Είναι η Dark energy Camera του Fermilab που έχει στόχο τη χαρτογράφηση 300 εκατομμυρίων γαλαξιών από αστεροσκοπείο της Χιλής. Έχει ανάλυση 570 Megapixels.
Ποια είναι η ανάλυση του ανθρώπινου ματιού; 576 Megapixels! Ποιο είναι το κόστος κατασκευής της Dark Energy Camera; 35 εκατομμύρια δολάρια! Συνεπώς αν ζητούσαμε από το Fermilab να κατασκευάσει τα μάτια μας θα έπρεπε να του πληρώσουμε 70 εκατομμύρια δολάρια!
Βιβλιογραφία: [1] Frank Wilczek (Βραβείο Nobel Φυσικής), Ένα όμορφο ερώτημα - Ανακαλύπτοντας το βαθύτερο σχέδιο της φύσης, Εκδόσεις Κάτοπτρο. [2] David Calle, Πόσο ζυγίζουν τα σύννεφα; Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
[2]
Ερώτημα:
Πόσο Megapixels έχει το ανθρώπινο μάτι;
Instagram:
To ανθρώπινο μάτι έχει 576 Megapixels, εκτός από αυτό της γειτόνισσας \ του γείτονα που ο κουτσομπόλης οργανισμός τους έχει εξελιχθεί και το μάτι τους έχει φτάσει να έχει 20.000 Megapixels.
Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024
Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024
Γεννηθήτω φως!
Και γεννήθηκε το σύμπαν.
Το άμαζο στην αρχή σύμπαν!
Και το Αρχέγονο Φως,
ταξιδεύει από τότε
ανέκφραστα, απερινόητο, ακατάληπτο,
ορατό και αόρατο,
στον χώρο μας και τον χρόνο μας,
προερχόμενο
από ένα Χώρο όπου δεν υπήρχε χώρος,
από ένα Χρόνο όπου ο χρόνος δεν υπήρχε.
Το φως μακροημερεύει,
μερικές εκατοντάδες από τα αρχέγονα εκείνα φωτόνια,
που γεννήθηκαν 14 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου πριν,
κινούμενα με το μέγιστο κοσμικό όριο ταχύτητας,
την ταχύτητα του φωτός,
βρίσκονται σε κάθε κυβικό εκατοστό
του αέρα που σήμερα μας περιβάλλει.
Είναι το πρώτο κλάμα
του νεογέννητου σύμπαντος!
Ακατανόητα για μας,
το φως δεν γερνά,
τα φωτόνια του δεν γερνούν,
τα φωτόνια του δεν έχουν ηλικία
για το φως ο χρόνος δεν περνά.
Είμαστε εμβαπτισμένοι μέσα στο αρχέγονο φως!
Ζούμε σε περιβάλλον,
ηλικίας δισεκατομμυρίων ετών,
ΚΑΛΗΣ ΦΩΤΙΣΗΣ!