Μια από τις επιστημονικές προκλήσεις είναι η κατανόηση με βιολογικούς όρους της ανθρώπινης σκέψης.
Η επιστημονική μελέτη προσπαθεί ιδιαίτερα να διεισδύσει στα άδυτα του γιατί αγαπάμε. Ιδιαίτερα, ερευνητές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη «γραμματοσειρά» της ερωτικής επιθυμίας συγκρίνοντας τη συμπεριφορά ανθρώπων που βιώνουν το συναίσθημα του φλογερού έρωτα, της μητρικής αγάπης ή της χωρίς όρια αγάπης.
Ο νευρώνας
Η θεμελιώδης μονάδα του εγκεφάλου είναι ο νευρώνας. Οι νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους ανταλλάσοντας πληροφορίες. Ο νευρώνας είναι ένα κύτταρο που «χορεύει» ασταμάτητα μαζί με εκατομμύρια άλλους νευρώνες, το «χορό της πληροφορίας». Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το πιο πολύπλοκο, πολυσύνθετο "κέντρο επικοινωνιακών συνδέσεων" στον κόσμο. Τα εκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα μεταδίδουν δισεκατομμύριαμηνύματα κάθε δευτερόλεπτο. Κι αυτό συμβαίνει συνεχώς, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.
Τα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες) δεν έχουν άμεση επαφή το ένα με το άλλο. Επικοινωνούν, «μιλούν» μεταξύ τους με το συνδυασμό ενός είδους «ηλεκτρικών εκκενώσεων», «παίρνουν φωτιά» οι νευρώνες, και των νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες, οι οποίες απελευθερώνονται από ένα κύτταρο στο χώρο μεταξύ αυτού και του αμέσως επόμενου κυττάρου. Αυτό το δεύτερο κύτταρο έχει υποδοχείς (θέσεις) που μπορούν να προσλάβουν αυτές τις χημικές ουσίες (νευροδιαβιβαστές). Έτσι ο δεύτερος νευρώνας ανταποκρίνεται στο μήνυμα που του έστειλε ο πρωτος.
Ο νευρώνας. Στο «παράθυρο» η επικοινωνία μέσω των νευροδιαβιβαστών.
Όταν η ανταλλαγή πληροφορίας μεταξύ των νευρώνων είναι φυσιολογική, οι λειτουργίες του εγκεφάλου είναι και αυτές φυσιολογικές. Τότε έχουμε την τάση να αισθανόμαστε καλά, να ελπίζουμε με σκοπό και γνώση του πού οδεύουμε, να αισθανόμαστε ευεξία, αυτοπεποίθηση και ασφάλεια.
Πολλές νευροψυχιατρικές παθήσεις πιθανολογείται ότι συνδέονται με την υπερ-λειτουργία ή την υπο-λειτουργία των συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα πιθανολογείται ότι έλλειψη των νευροδιαβιβαστών-ουσιών σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη, και ντοπαμίνη μπορεί να σχετίζεται με την εκδήλωση της κατάθλιψης. Η έλλειψη ντοπαμίνης στην βάση του εγκεφάλου προκαλεί τη νόσο του Πάρκινσον. Πλεόνασμα των νευροδιαβιβαστών μπορεί να οδηγήσει στη μανιακή φάση.
Η πρώτη, λοιπόν, προσέγγιση της κατανόησης της σκέψης με βιολογικούς όρους έγινε με όρους νευρο-χημείας. Σύμφωνα με την προσέγγιση αυτή, η συμμετοχή της ουσίας ντοπαμίνη είναι η πλέον καθοριστική στις διεργασίες του εγκεφάλου που οδηγούν στην αγάπη και ιδιαίτερα στο ερωτικό πάθος. Η ντοπαμίνη, όμως, είναι υπεύθυνη για πολλά πάθη, για παράδειγμα, η αυξημένη παρουσία της χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του χαρτοπαίχτη στις κρίσιμες αγωνιώδεις στιγμές του «παιχνιδιού».
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια περαιτέρω κατανόησης της σκέψης με τη «χαρτογράφηση του εγκεφάλου», του εντοπισμού δηλαδή περιοχών του που κοντρολάρουν εξειδικευμένα συνιστώσες της σκέψης, της συμπεριφοράς μας και των άλλων λειτουργιών μας. Έτσι, βρέθηκε ότι μια περιοχή της αριστερής πλευράς του εγκεφάλου κοντρολάρει την ομιλία.
Η ένταξη της μεθόδου του «Μαγνητικού Συντονισμού» στη δόμηση ειδώλων του εγκεφάλου, «ακτινογραφιών του εγκεφάλου», έχει επιταχύνει την ερευνητική πρόοδο στην χαρτογράφηση του εγκεφάλου. Έχουν χαρτογραφηθεί οι περιοχές που ενεργοποιούνται όταν κάνουμε απλές καθημερινές κινήσεις, όταν για παράδειγμα σηκώνουμε το δάχτυλό μας, ή που είναι υπεύθυνες για πιο σύνθετα ψυχικά άλματα, όπως είναι η αναγνώριση ενός προσώπου ή η διατύπωση μιας ηθικής κρίσης. Οι χαρτογραφήσεις αποκαλύπτουν όχι μόνο την εξειδίκευση των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου αλλά και το πως συνεργάζονται μεταξύ τους διάφορα κέντρα όταν οι άνθρωποι εκτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Η προσπάθεια πρόβλεψης για το ποια είδη είναι διατεθειμένο να αγοράσει ένα άτομο δεν είναι έξω από τα ενδιαφέροντα των ερευνητών. Χρήμα...Η επιστήμη είναι και αυτή μια ανθρώπινη περιπέτεια...Βεβαίως, πρωταρχική συνιστώσα είναι η κατανόηση των διαφοροποιήσεων που υπάρχουν στα αντίστοιχα εγκεφαλικά κέντρα μεταξύ υγιών και ασθενών, δηλαδή, αυτιστικών, σχιζοφρενών κ.τ.λ. Η κατανόηση αυτή θα έχει ως επαγωγικό αποτέλεσμα την κατανόηση των αιτίων που τις δημιουργεί και η κατανόηση αυτή είναι προϋπόθεση για τη θεραπεία, την πρόγνωση, ή την ελάττωση των επιπτώσεών τους...
Η σύγχρονη έρευνα είναι ακριβή...Οι χρηματοδότηση γίνεται για πεδία που πουλάνε...Χαρακτηριστικό είναι αυτό που ειπώθηκε σε διεθνές συνέδριο για τη νόσο του Alzheimer. Ωχ! «Δίνονται μεγάλα χρηματικά ποσά για την εξέλιξη των διεγερτικών και μηδαμινά για το Alzheimer. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρχει δυνατότητα παράτασης της ερωτικής ζωής αλλά οι άνθρωποι να μη θυμούνται γιατί υπάρχουν τα εξελιγμένα διεγερτικά χάπια!» Ο «έρωτας» πουλάει... Έτσι, εργώδης είναι η προσπάθεια προσέγγισής του με όρους θετικών επιστημών... Τα τελευταία αποτελέσματα...
Το δίκτυο της αγάπης
Δώδεκα περιοχές του εγκεφάλου, που συνεργάζονται μεταξύ τους και είναι διασκορπισμένες σε όλο τον εγκεφαλικό χώρο, δημιουργούν τα αισθήματα της αγάπης στις ποικίλες εκφάνσεις της, από τη μητρική αγάπη έως τον παθιασμένο έρωτα. Άκου δώδεκα! Α!. Γι’ αυτό οι θεοί στην Αρχαία Ελλάδα ήταν δώδεκα! Για θυμηθείτε τι συμβόλιζε ο καθένας! Ο κερδώος Ερμής κ.τ.λ Πόσα ήξεραν, πόσα ήξεραν...
Η Stephanie Ortigue του Syracuse University και οι συνεργάτες της συνέκριναν τις μαγνητικές τομογραφίες ατόμων που βίωναν τον φλογερό έρωτα, τη μητρική ή την χωρίς όρια αγάπη. Η σύγκριση έδειξε ότι ένα εγκεφαλικό «δίκτυο αγάπης», αυτό που υποδεικνύουν οι κόκκινες και ροζ περιοχές στο σχήμα που ακολουθεί, είναι υπεύθυνο για την αγάπη. τον παθιασμένο έρωτα. Το εγκεφαλικό δίκτυο που υποδεικνύουν οι κόκκινες περιοχές είναι υπεύθυνο για τον παθιασμένο έρωτα! Το δίκτυο αυτό απελευθερώνει - χημικές ουσίες - νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο και το αίμα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της αίσθησης της έλξης, διέγερσης, ευχαρίστησης, και εμμονής.
Το δίκτυο των κόκκινων εγκεφαλικών περιοχών είναι το δίκτυο που στην ενεργοποίησή του οδηγεί στον παθιασμένο έρωτα. Στο δίκτυο των ροζ περιοχών εδράζεται η μητρική και οι παρόμοιες άδολες αγάπες! Αυξημένη Cortisol προκαλεί stress, άγχος αλλά μειώνει την ευαισθησία στον πόνο. Αυξημένη Dopamine προκαλεί ευφορία, διάθεση για κίνητρα, μειώνει το αίσθημα της θλίψης. Αυξημένη Oxytocin ανεβάζει το αίσθημα της εμπιστοσύνης, της συντροφικότητας και μειώνει εκείνο του φόβου. H αύξηση της Vesopressin μεγαλώνει την σεξουαλική διέγερση και την έλξη, αντίθετα μειώνει την ανησυχία. Η αύξηση της Serotonin επιφέρει βασανιστικές σκέψεις και επιθετικότητα.
Ερευνητές από του πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης σάρωσαν μαγνητικά τον εγκέφαλο γυναικών και ανδρών, που ήταν παντρεμένοι κατά μέσον όρο 21 χρόνια, και δήλωναν ότι ήταν ακόμη τρελά ερωτευμένοι με τον / την σύζυγο τους! Όλα συμβαίνουν, ακόμη και να σωθεί αυτός εδώ...
Οι μαγνητικές απεικονίσεις έδειξαν έντονη δραστηριότητα στην κοιλιακή περιοχή της καλύπτρας του εγκεφάλου των «παντοτινά ερωτευμένων», μια περιοχή που «παράγει» τη χαρά, δίνοντας ως νευροδιαβιβαστή την ντοπαμίνη! Γενικά, όπου χαρά στο μυαλό και η Βασίλω (ντοπαμίνη) μέσα! Προφανώς αυτοί γεννηθήκαν «ντοπαρισμένοι»! Μη ξεχνάτε, οι χαρτοπαίχτες στις συγκλονιστικές στιγμές του είναι πλημμυρισμένοι από ντοπαμίνη! Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε παρόμοια ντοπαμινο-δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου όπου εδράζονται τα κίνητρά και οι ανταμοιβές! Να πάλι η χρησιμότητα στην αγάπη...Όλα εξηγούνται! Και δεν μπορείς να πεις και τίποτα.
Καλά λέει ο Χατζηδάκης:
“ Η άγνοια είναι συστατικό του ονείρου”…
Ο έρωτας ως παυσίπονο!
Η αγάπη πονάει λέει το τραγούδι (Love Hurts) που ακολουθεί.
Δύο ειδικοί το διαψεύδουν! Ο Sean Mackey του πανεπιστημίου Stanford, ειδικός στον πόνο και ο Arthur Aron, του πανεπιστημίου S.U.N.Y. Stony Brook με ειδίκευση στην αγάπη συναντήθηκαν σε ένα συνέδριο νευρο-επιστημών. Κατέληξαν ότι μελετούν την ίδια περιοχή του εγκεφάλου. Σε ένα πείραμα χρησιμοποίησαν πρόσωπα που είχαν εμπλακεί πρόσφατα σε ρομαντικούς δεσμούς και βρίσκονταν στο στάδιο της ευφορίας. Η έρευνα έδειξε ότι η επίδειξη φωτογραφιών των ρομαντικών συντρόφων τους προκαλούσε μείωση του πόνου. Μείωση του πόνου προκαλούσε και η απόσπαση της προσοχής τους με αναφορά σε αγαπημένα αθλήματα που δεν χρησιμοποιούν μπάλα! Οι φωτογραφίες όμως των συντρόφων ενεργοποιούσαν τελείως διαφορετική εγκεφαλική περιοχή από ότι η ενασχόληση με αθλήματα. Η φαντασίωση ενός πρόσφατου έρωτα μειώνει τον πόνο ενεργοποιώντας την ίδια εγκεφαλική περιοχή που ενεργοποιούν τα παυσίπονα!
Συμπεράσματα
Μη κάνετε εύκολα μαγνητικές τομογραφίες. Μπορεί να ανακαλύψουν ότι είναι απενεργοποιημένα κρίσιμα εγκεφαλικά κέντρα!
Λέτε ανέξοδα Καρδιά μου Καρδούλα μου... Δεν έχει σχέση με την αγάπη η καρδιά!
Αφήστε τον / την άλλη να ζει στο όνειρό της...Για την άγνοια δεν είστε εσείς υπεύθυνοι / υπεύθυνες.
Αν το αισθάνεστε πείτε μυαλό μου μυαλουδάκι μου!
Σήμερα είναι δυνατή η ενεργοποίηση εγκεφαλικών περιοχών με διαβίβαση ηλεκτρικών παλμών. Αν θέλετε να αγαπήσετε με πάθος και δεν το μπορείτε τώρα ξέρετε...Ηλεκτροσόκ στις κόκκινες περιοχές!
Τι ωραία εποχή ήταν το 1984 του Οrwell!
Βιβλιογραφία
1. Passionate Love in the Brain, as Revealed by MRI Scans
Scientific American, February 14, 2011
2. Love Lessens Pain
«Contemplating a new love can reduce pain by activating the same brain region that processes addictions and analgesic drugs». Scientific American, October 14, 2010
3. Scientific tricks for staying in love,
Scientific American, Apr 7, 2010
4. Keeping Love Alive: Scientific American Does Its Part
With half of all first marriages ending in divorce, how can we build lasting relationships?
Scientific American event explores the science of love.
Scientific American, March 13, 2010
5. The Dope on Dopamine's Central Role in the Brain's Motivation and Reward Networks
Scientific American, September 15, 2008
Από: @ντώνυμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου