Η προσδοκία του ταξιδιού

Θα προσπαθήσουμε να ταξιδέψουμε στο κυανού της τέχνης και του πολιτισμού, όπου εκείνο που βαραίνει περισσότερο στις εκτιμήσεις μας είναι ακριβώς η έλλειψη βαρύτητας. Θα προσπαθήσουμε να επικοινωνούμε με το τηλεγραφείο των σκέψεων, με γλώσσα που περνάει από το τρυπητό που αφήνει απ΄έξω τα απόφλουδα...Με την ελπίδα να υπάρξουν ρινίσματα χρόνου που θα ψιθυρίσουμε: Λίγο θέλω ακόμη για ν΄αποσπαστώ από το έδαφος και να παίξω με τις πατούσες μου μιαν άλλου είδους κιθάρα...

Η εντοπισμένη εδώ προσδοκία είναι η αλληλεπίδραση μας με επίγνωση της αδυναμίας, με φορείς αλληλεπίδρασης, αναγκαίους κατά τη Φυσική, σκέψεις, εικόνες, ήχους που προσφέρουν Αυτοί που μας δείχνουν πόσο λανθασμένα, ίσως, συλλάβαμε την δωρεά της ζωής. Έρανος σκέψεων, λοιπόν, ήχων που παράγουν εικόνες που δεν τις βλέπουν τα μάτια, εικόνων που παράγουν ήχους που δεν τους ακούν τα αυτιά, και μοιρασιά της συγκομιδής. Με τιμή στην ατίμητη τιμή αυτών των διαλεχτών της τέχνης και του πολιτισμού που απλόχερα τα προσφέρουν...

Ας ζήσουμε τουλάχιστον την προσδοκία του ταξιδιού, που είναι πιο σημαντική από την πραγματοποίησή του. . .


Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015





Tο 2011 αρχίζει από την Τυνησία η περίφημη Αραβική Άνοιξη. Το αίτημα  ήταν η αποπομπή του δικτάτορα και η εκλογή κυβέρνησης. Ο δικτάτορας ανατρέπεται και εκλέγεται νέα κυβέρνηση. Το 2013 η σχέση θρησκεία - κράτους και η ψήφιση νέου Συντάγματος προκαλεί αναταραχή στη νέα δημοκρατία, πολιτικές δολοφονίες καταγράφονται, μεταξύ αυτών εκείνη του αρχηγού της αντιπολίτευσης Mohamed Brahmi. Βίαιες διαδηλώσεις στοχεύουν την ανατροπή της  εκλεγμένης κυβέρνησης. Ο κίνδυνος η Αραβική Άνοιξη να εξελιχθεί και εδώ σε Αραβικό Χειμώνα είναι ορατός.

Την κρίσιμη αυτή στιγμή  κοινωνικές ομάδες, οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες, ο δικηγορικός σύλλογος και ομάδα ακτιβιστών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγκροτούν το περίφημο "Κουαρτέτο Διαλόγου". Ο στόχος του ήταν η διαμεσολάβηση  για μια ειρηνική πορεία που θα εξασφάλιζε μια συναινετική διαδικασία στη συγγραφή νέου συντάγματος και την προκήρυξη νέων δημοκρατικών εκλογών. Ο στόχος επετεύχθη, η εμφύλια αιματοχυσία και η καταστροφή που ακολούθησαν την Αραβική Άνοιξη σε άλλες χώρες απετράπησαν. Οι κάτοικοι απολαμβάνουν ειρήνη και δημοκρατία, δεν εξαναγκάσθηκαν σε προσφυγιά.  

Είναι ένα σύμβολο του τι μπορεί να πετύχει η ειλικρινής συνεννόηση και ο άδολος διάλογος όταν έχουν στόχο το συμφέρον της χώρας, του πως μπορούν υγιείς κοινωνικές δυνάμεις να εξουδετερώσουν εσωτερικές και εξωτερικές πηγές διαμόρφωσης καταστροφικών νοοτροπιών και γεγονότων. Του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν δεν γίνεται απόθεση των ελπίδων σου στον όποιον Πολιτικό Σωτήρα. 

Από το 2010 μπήκαμε στον Ελληνικό Χειμώνα. "Κουαρτέτο Διαλόγου" δεν εμφανίσθηκε. Ανιδιοτελείς κοινωνικές ομάδες δεν αναδύθηκαν. Στα καθ' ημάς, ομαδική προσπάθεια σημαίνει μια ομάδα ανθρώπων που κάνει αυτό που λέω "εγώ". Άδολη αναζήτηση συνομιλητών δεν διαφαίνεται, η αναζήτηση απλά συνενόχων εξακολουθεί, ο εξευτελισμός ιδεολογιών, εννοιών και δημοκρατικών διαδικασιών συνεχίζεται, η επαγωγική απάθεια και απογοήτευση είναι πολύ βολική. Η επιδερμική ανάγνωση των γεγονότων και η κουτσομολίστικη ενασχόληση με τους πολιτικούς ηγήτορες εξοστρακίζει κάθε ελπίδα για τον ερχομό της Ελληνικής Άνοιξης. Η σπορά νοοτροπίας εμφύλιου πολέμου δεν λείπει. Περιγράφουμε την καταστροφή χωρίς αναφορά στα βαθύτερα αίτια. Όποιος λέει την αλήθεια λογίζεται ότι δεν λέει τίποτα. Αλλάζουμε ανόητα οδηγούς όταν δεν θέλουμε να αλλάξουμε διαδρομή. Δείχνουμε "ευσπλαχνία" στα  μεγαλύτερα θύματα όταν προς στιγμή είμαστε τα μικρότερα θύματα. Η Λαζοπούλειος σκέψη της σοφής γριούλας κυριαρχεί ως ριζοσπαστική. Πονηριές και ψέματα καλύπτονται από ιδεολογικά μορφώματα. Ψέματα επικίνδυνα κυριαρχούν και επικίνδυνα ψέματα είναι τα "πειστικά", τα βαθιά που ακόμη και ο ψεύτης νομίζει ότι αντί για ψέμα λέει μια μεγάλη αλήθεια. Ο Λαός αντιαισθητικά αποθεώνεται και κολακεύεται από απίστευτα αμόρφωτους, έτσι απονευρώνεται, ο Λαός φάντασμα είναι εδώ. Αμαρτωλά "Κουαρτέτα Συντεχνιακών Συμφερόντων" κυριαρχούν και αναίσχυντα επιβραβεύονται και αναβαπτίζονται. 

Στο "Κουαρτέτο Διαλόγου" της Τυνησίας απενεμήθη φέτος το Nobel Ειρήνης. Ήταν η πιο σημαντική βράβευση εδώ και πολλά χρόνια. Και η πιο τροχιοδεικτική. Ιδιαίτερα σε λαούς που επικαλούνται τους προγόνους τους λησμονώντας ότι οι τελευταίοι μεγαλούργησαν χωρίς να επικαλούνται τους προγόνους τους, γιατί δεν είχαν.  


Οι άνθρωποι παραείναι ανθεκτικοί, 

αυτό είναι το πρόβλημα. 

 Είναι σε θέση να κάνουν 

υπερβολικά πολλά σε βάρος του εαυτού τους.

 Αντέχουν υπερβολικά πολύ. 


 Μπρεχτ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου