Η προσδοκία του ταξιδιού

Θα προσπαθήσουμε να ταξιδέψουμε στο κυανού της τέχνης και του πολιτισμού, όπου εκείνο που βαραίνει περισσότερο στις εκτιμήσεις μας είναι ακριβώς η έλλειψη βαρύτητας. Θα προσπαθήσουμε να επικοινωνούμε με το τηλεγραφείο των σκέψεων, με γλώσσα που περνάει από το τρυπητό που αφήνει απ΄έξω τα απόφλουδα...Με την ελπίδα να υπάρξουν ρινίσματα χρόνου που θα ψιθυρίσουμε: Λίγο θέλω ακόμη για ν΄αποσπαστώ από το έδαφος και να παίξω με τις πατούσες μου μιαν άλλου είδους κιθάρα...

Η εντοπισμένη εδώ προσδοκία είναι η αλληλεπίδραση μας με επίγνωση της αδυναμίας, με φορείς αλληλεπίδρασης, αναγκαίους κατά τη Φυσική, σκέψεις, εικόνες, ήχους που προσφέρουν Αυτοί που μας δείχνουν πόσο λανθασμένα, ίσως, συλλάβαμε την δωρεά της ζωής. Έρανος σκέψεων, λοιπόν, ήχων που παράγουν εικόνες που δεν τις βλέπουν τα μάτια, εικόνων που παράγουν ήχους που δεν τους ακούν τα αυτιά, και μοιρασιά της συγκομιδής. Με τιμή στην ατίμητη τιμή αυτών των διαλεχτών της τέχνης και του πολιτισμού που απλόχερα τα προσφέρουν...

Ας ζήσουμε τουλάχιστον την προσδοκία του ταξιδιού, που είναι πιο σημαντική από την πραγματοποίησή του. . .


Δευτέρα 15 Απριλίου 2024


                 ΜΑΖΑ - ΜΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ ΕΝΝΟΙΑ! - 2


Ο πυρήνας του ατόμου αποτελείται από πρωτόνια και νετρόνια, που δεν είναι στοιχειώδη σωματίδια, και οι δύο αυτές δομές δημιουργούνται από πιο μικρές στοιχειώδεις δομές (στοιχειώδη σωματίδια), τα quarks. Τα quarks είναι που πήραν μάζα μετά το κολύμπι τους μέσα στο πεδίο Higgs. Υπάρχουν δύο είδη quarks που συμμετέχουν στο σχηματισμό του πρωτονίου και νετρονίου. Το up quark και το down quark. Tα δύο quarks πήραν διαφορετική μάζα από το πεδίο Higgs. Αποτελούν ένα δίδυμο Χοντρού - Λιγνού.

Το up quark είναι ο Λιγνός, πήρε μάζα 2.4 Μονάδες Μάζας, το down quark είναι ο Χοντρός, πήρε μάζα 4.8 Μονάδες Μάζας. Το down quark έχει διπλάσια μάζα από το up quark. 

Είναι άραγε τυχαία αυτή η διαφοροποίηση στην προσφορά μάζας στα δύο είδη quarks;  


Σε τι διαφέρει το πρωτόνιο από το νετρόνιο; 

Το πρωτόνιο αποτελείται από 2 up quarks και 1 down quark, από δύο Λιγνούς και έναν Χοντρό.

Το νετρόνιο αποτελείται από 2 down quarks και 1 up quark, από δύο Χοντρούς και έναν Λιγνό.

Και τι έγινε θα έλεγε κάποιος.Όπως θα δούμε έγινε, έγινε! 

ΕΝΑ ΑΠΡΟΟΠΤΟ!

Όπως είπαμε το πρωτόνιο αποτελείται από 2 up quarks και 1 down quark. Θα περιμένε κανείς η μάζα του να είναι το άθροισμα των μαζών των quarks από τα οποία αποτελείται, η μάζα του πρωτονίου να είναι: 2 x 2,4 + 4,8 = 9,6 Μονάδες Μάζας. Θα περίμενε...

Αντίστοιχα, η μάζα του νετρονίου θα περίμενε να είναι 2 x 4,8 + 2,4 = 12,0 Μονάδες Μάζας. Θα περίμενε...

Η μάζα του πρωτονίου είναι 938,27208816 Μονάδες Μάζας !!!

Η μάζα του νετρονίου είναι 939,56542004 Μονάδες Μάζας !!!

Οι μάζες, δηλαδή, του πρωτονίου και του νετρονίου είναι περίπου 100 φορές μεγαλύτερες από το άθροισμα των μαζών-Higgs των συστατικών τους, των quarks! Πως γίνεται; Τι είναι μάζα; Από που ήλθε η "υπόλοιπη", το 99%!, μάζα; 

Μαθαίνουμε ότι η μάζα του πρωτονίου είναι ίση με τη μάζα του νετρονίου. Δεν είναι έτσι. Η μάζα του νετρονίου είναι μεγαλύτερη από τη μάζα του πρωτονίου κατα 1,00137841887 φορές. Κατά 0,1%. Θα έλεγε κανείς, σιγά, και τι έγινε; Εγινε, έγινε...

Τι είναι μάζα; 

Συν Higgs και Einstein κίνει!


O Einstein, μέσα από την απεικονιζόμενη απλή σχέση, εισήγαγε το ότι η μάζα και η  ενέργεια είναι το ίδιο πράγμα, αυτό σημαίνει το = που υπάρχει στην απεικονιζόμενη σχέση. Η μάζα  και η ενέργεια είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ότι η μάζα (m) ενός σώματος είναι μέτρο του ενεργειακού του περιεχομένου (E). Το  c είναι η ταχύτητα του φωτός. 

Ας φανταστούμε ότι έχουμε μια χύτρα με νερό από τη βρύση. Τη βάζουμε στο μάτι και αρχίζει το νερό να ζεσταίνεται μέχρι να βράσει. Η θερμοκρασία του νερού κατα τη διαδικασία αυτή συνεχώς μεγαλώνει μέχρι να φτάσει τους 100 βαθμούς Κελσίου, τα μόρια του νερού κινούνται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα, το ενεργειακό περιεχόμενο του νερού της χύτρας μεγαλώνει, η μάζα του νερού μεγαλώνει! Όταν έχουμε πυρετό έχουμε μεγαλύτερη μάζα! Μια άδεια μπαταρία έχει μικρότερη μάζα.


Η ζεστή Μπουγάτσα έχει μεγαλύτερο ενεργειακό περιεχόμενο από την κρύα, συνεπώς έχει μεγαλύτερη μάζα!

Ας επανέλθουμε στις μάζες του πρωτονίου και νετρονίου.

Αυτή η ερώτηση είναι εύλογη: Το 1% της μάζας του πρωτονίου και νετρονίου είναι η μάζα που έδωσε το πεδίο Higgs στα συστατικά τους, στα quarks. Μήπως το υπόλοιπο 99% είναι ενέργεια που είναι εγκλωβισμένη μέσα τους; 

Αυτό συμβαίνει! Τα τρία quarks που είναι φυλακισμένα μέσα τους κινούνται συνέχεια, με ταχύτητες που πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός. Συνεπώς τα quarks εχουν Κινητική Ενέργεια. Ταυτόχρονα, ισχυρές ελκτικές δυνάμεις αναπτύσσονται μεταξύ των τριών quarks που τα συγκρατούν στο χώρο του πρωτονίου ή νετρονίου. Είναι σαν να είναι κολλημένα πάνω σε μια ελαστική μεμβράνη, που τεντώνεται καθώς πάνε να πεταχτούν έξω απο το πρωτόνιο ή νετρόνιο, και τα επαναφέρει πίσω. Συνεπώς τα quarks έχουν Δυναμική Ενέργεια.   


Αυτό το ενεργειακό περιεχόμενο του πρωτονίου και νετρονίου, το άθροισμα δηλαδή της Κινητικής και Δυναμικής ενέργειας των quarks, είναι το 99% της μάζας τους. 

Συμπέρασμα: Η μάζα του πρωτονίου ή νετρονίου προέρχεται κατά 1% από την αλληλεπίδραση των quarks με το πεδίο Higgs, είναι προσφορά του Higgs, και κατα 99% από την Κινητική και Δυναμική ενέργεια των quarks, είναι προσφορά του Einstein!

Στην αμέσως επόμενη δομή, το άτομο, στον πυρήνα του, τα πρωτόνια και τα νετρόνια ενώνονται επίσης με ισχυρές δυνάμεις εγκλωβίζοντας στο χώρο του νέες ποσότητες κινητικής και δυναμικής ενέργειας. Έτσι προστίθεται νέα ενέργεια, μάζα- Einstein.

Ας θυμηθούμε, η μάζα και η ενέργεια είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η μάζα του σώματος μας είναι νόμισμα με την όψη της ενέργειας! Είναι ενεργειακού περιεχομένου. Η μάζα μας είναι το άθρισμα της μάζας Higgs και της μάζας Einstein! 

Τα εικονιζόμενα πρόσωπα στην αρχή της ανάρτησης είναι energy-symbols με όρους Φυσικής, γιατί η Φυσική λατρεύει την Ενέργεια, και αυτά  είναι ενεργειακές βόμβες!

Μένει μια "λεπτομέρεια", ότι η μάζα του νετρονίου είναι έλάχιστα μεγαλύτερη από εκείνη του πρωτονίου, κατά 1,00137841887 φορές, κατά 0,1%. Γιατί έτσι έγινε ο ¨"σχεδιασμός"; Είναι ένα αμελητέο σφάλμα, τυχαία απροσεξία του "σχεδιασμού"; Σε επόμενη ανάρτηση θα δούμε ότι δεν είναι σφάλμα, είναι αποτέλεσμα της σοφίας του "σχεδιασμού", χωρίς αυτή την αμελητέα διαφοροποίηση στις μάζες νετρονίου και πρωτονίου δεν θα υπήρχαμε! Είναι ποσοτικά αμελητέα η διαφοροποίηση αλλά τρομακτικά ποιοτικά!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου