Η προσδοκία του ταξιδιού

Θα προσπαθήσουμε να ταξιδέψουμε στο κυανού της τέχνης και του πολιτισμού, όπου εκείνο που βαραίνει περισσότερο στις εκτιμήσεις μας είναι ακριβώς η έλλειψη βαρύτητας. Θα προσπαθήσουμε να επικοινωνούμε με το τηλεγραφείο των σκέψεων, με γλώσσα που περνάει από το τρυπητό που αφήνει απ΄έξω τα απόφλουδα...Με την ελπίδα να υπάρξουν ρινίσματα χρόνου που θα ψιθυρίσουμε: Λίγο θέλω ακόμη για ν΄αποσπαστώ από το έδαφος και να παίξω με τις πατούσες μου μιαν άλλου είδους κιθάρα...

Η εντοπισμένη εδώ προσδοκία είναι η αλληλεπίδραση μας με επίγνωση της αδυναμίας, με φορείς αλληλεπίδρασης, αναγκαίους κατά τη Φυσική, σκέψεις, εικόνες, ήχους που προσφέρουν Αυτοί που μας δείχνουν πόσο λανθασμένα, ίσως, συλλάβαμε την δωρεά της ζωής. Έρανος σκέψεων, λοιπόν, ήχων που παράγουν εικόνες που δεν τις βλέπουν τα μάτια, εικόνων που παράγουν ήχους που δεν τους ακούν τα αυτιά, και μοιρασιά της συγκομιδής. Με τιμή στην ατίμητη τιμή αυτών των διαλεχτών της τέχνης και του πολιτισμού που απλόχερα τα προσφέρουν...

Ας ζήσουμε τουλάχιστον την προσδοκία του ταξιδιού, που είναι πιο σημαντική από την πραγματοποίησή του. . .


Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

ΠΕΡΙ ΦΩΤΟΣ - ΙΙ

Η ταχύτητα του φωτός, c,  είναι η μεγαλύτερη ταχύτητα με την οποία μπορεί να κινηθεί οποιαδήποτε οντότητα. Με την ταχύτητα αυτή κινούνται μόνο οι οντότητες που δεν έχουν μάζα. Τα φωτόνια του φωτός, τα πακέτα ενέργειας, κινούνται με την ταχύτητα του φωτός. Υποχρεωτικά ό,τι δεν έχει μάζα κινείται με την ταχύτητα του φωτός. 

Η ταχύτητα του φωτός είναι τρομακτική με καθημερινές ανθρώπινες εμπειρίες. Διανύει 300.000 χιλιόμετρα σε ένα δευτερόλεπτο. Σε ένα δευτερόλεπτο κάνει 7.5 φορές τον ισημερινό της γης. 

Το ερώτημα είναι γιατί είναι αυτή η ταχύτητα του φωτός. Ποιες θα ήταν οι  συνέπειες αν ήταν άπειρη η ταχύτητα του φωτός, ποιες αν ήταν στα μέτρα των εμπεριών μας. 

Θα υπήρχαν συνέπειες, μία από αυτές θα ήταν η πιο σημαντική: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΖΩΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΜΕ!

Δύο από τις πιο οικείες φυσικές ποσότητες είναι η ΜΑΖΑ (m) και η ΕΝΕΡΓΕΙΑ (Ε). O Einstein τις γεφύρωσε μέσω της ταχύτητας του φωτός, η μάζα και η ενέργεια είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος:


Στις πρόσφατες αναρτήσεις για την έννοια της μάζας είδαμε ότι πρακτικά η μάζα μας είναι η ενέργεια που με τη μορφή κινητικής και δυναμικής ενέργειας βρίσκεται εγκλωβισμένη στα άτομα των στοιχείων από τα οποία αποτελείται το σώμα μας. 

Ας στρέψουμε την προσοχή μας στη παραπάνω λιτή, απλή εξίσωση. Η ενέργεια του σύμπαντος, Ε, είναι πεπερασμένη. Αν η ταχύτητα του φωτός, c,  ήταν άπειρη, τότε η μάζα, m,  οποιασδήποτε οντότητας, ακόμη και αν διατίθετο όλη η ενέργεια του σύμπαντος γι' αυτό τον σκοπό,  θα ήταν μηδενική, δεν θα υπήρχαν σωματίδια - σώματα με μάζα. Δεν θα υπήρχαμε!

Το άπειρο υπάρχει για εμάς

όπως η γλώσσα για τον κωφάλαλο

Οδυσσέας Ελύτης

Έστω τώρα ότι στο ενεργειακό περιεχόμενο, Ε, ενός ανθρώπου Α αντιστοιχεί σε μάζα m = 70 κιλά σύμφωνα με την εξίσωση που απεικονίζεται.   Ας υποθέσουμε  οτι το φως είχε μια μεγάλη για τα ανθρώπινα μέτρα ταχύτητα Η ταχύτητα ενός πυραύλου: 30.000 χιλιόμετρα την ώρα. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι το φως έτρεχε με ταχύτητα 108.000 χιλιόμετρα την ώρα. Τότε, στο ενεργειακό περιεχόμενο Ε του ανθρώπου Α θα αντιστοιχούσε μάζα 100.000.000 κιλά!!! Θα είμαστε όντα πολλών εκατομυρίων κιλών. ΖΩΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ!

Συμπέρασμα: O σχεδιασμός κατά τη γένεση του σύμπαντος ήταν πολύ σοφός για μας τους ανθρώπους όσον αφορά την επιλογή της ταχύτητας του φωτός. Η επιλογή αυτή μας έδωσε την κατάλληλη μάζα.

Είναι να θαυμάζει κανείς την απλότητα της εξίσωσης χάρη της οποίας υπάρχει ΖΩΗ. Όλοι νόμοι της φυσικής χωρούν σε ένα χαρτί...Η σοφία και η ομορφιά της απλότητας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου