Η προσδοκία του ταξιδιού

Θα προσπαθήσουμε να ταξιδέψουμε στο κυανού της τέχνης και του πολιτισμού, όπου εκείνο που βαραίνει περισσότερο στις εκτιμήσεις μας είναι ακριβώς η έλλειψη βαρύτητας. Θα προσπαθήσουμε να επικοινωνούμε με το τηλεγραφείο των σκέψεων, με γλώσσα που περνάει από το τρυπητό που αφήνει απ΄έξω τα απόφλουδα...Με την ελπίδα να υπάρξουν ρινίσματα χρόνου που θα ψιθυρίσουμε: Λίγο θέλω ακόμη για ν΄αποσπαστώ από το έδαφος και να παίξω με τις πατούσες μου μιαν άλλου είδους κιθάρα...

Η εντοπισμένη εδώ προσδοκία είναι η αλληλεπίδραση μας με επίγνωση της αδυναμίας, με φορείς αλληλεπίδρασης, αναγκαίους κατά τη Φυσική, σκέψεις, εικόνες, ήχους που προσφέρουν Αυτοί που μας δείχνουν πόσο λανθασμένα, ίσως, συλλάβαμε την δωρεά της ζωής. Έρανος σκέψεων, λοιπόν, ήχων που παράγουν εικόνες που δεν τις βλέπουν τα μάτια, εικόνων που παράγουν ήχους που δεν τους ακούν τα αυτιά, και μοιρασιά της συγκομιδής. Με τιμή στην ατίμητη τιμή αυτών των διαλεχτών της τέχνης και του πολιτισμού που απλόχερα τα προσφέρουν...

Ας ζήσουμε τουλάχιστον την προσδοκία του ταξιδιού, που είναι πιο σημαντική από την πραγματοποίησή του. . .


Κυριακή 28 Απριλίου 2024

ΣΥΓ-ΧΩΡΩ.

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΓ-ΧΩΡΗΣΗΣ 

«Πάτερ άφες αυτοίς· ου γάρ οίδασι τί ποιούσι»

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ!

*

Συγχωρώ: Ανοίγω ΧΩΡΟ ώστε  να βρεθούμε  σε αυτόν τον χώρο μαζι (ΣΥΝ) με τον άλλον. Μια υπερβατική κατάσταση, έξω από την φυσική, υλική οντότητα.

Είμαστε φτιαγμένοι από άτομα. Αν βουτήξουμε στα άτομα θα δούμε τον πυρήνα και τα ηλεκτρόνια που γυρίζουν γύρω του. Τα ηλεκτρόνια δεν Συν-Χωρούν με τον πυρήνα, δεν βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Αν φανταστούμε ότι πυρήνας είναι ένα μήλο στη σέντρα ενός μεγάλου ποδοσφαιρικού γηπέδου τα μικροσκοπικά ηλεκτρόνια γυρίζουν στις εξέδρες του γηπέδου. Το άτομο είναι κατά 99,999999999% κενός χώρος. Αν και ο πυρήνας έλκει τα ηλεκτρόνια η φύση απαγορεύει να τα τραβήξει πάνω του, να Σύν-Χωρέσουν. Ούτε τα ηλκτρόνια μπορούν να βρεθούν στον ίδιο χώρο. Τα δύο πρώτα ηλεκτρόνια θα γυρίζουν στην κατώτερη σειρά των κερκίδων. Το τρίτο είναι υποχρεωμένο, η αρχή του Pauli το επιτάσσει, να γυρίσει σε υψηλότερη κερκίδα ώστε να μη ΣυνΧωρέσει με τα δύο πρώτα. Αβυσσος κενού χωρίζει τον πυρήνα από τα ηλεκτρόνια. Δεν ΣυνΧωρούν. 

Αν βουτήξουμε μέσα στον πυρήνα θα βρούμε τα πρωτόνια και τα νετρόνια. Έλκονται ισχυρά. Αλλά και πάλι δεν Συν-Xωρούν. Δεν ακουμπάει το ένα το άλλο. Μόλις πλησιάσουν το ένα το άλλο η έλξη μεταξύ τους γίνεται άπωση! Αν βουτήξουμε στα πρωτόνια και τα νετρόνια θα βρούμε τα Quarks, 3 Quarks. To καθένα από αυτά είναι σε μέγεθος χιλιες φορές μικρότερα από το πρωτόνιο ή νετρόνιο. Το κενό μεταξύ των quarks κυριαρχεί, ούτε τα quarks Συν-Χωρούν. Δεν μπορούμε μέχρι αυτή τη στιγμή να βουτήξουμε πιο βαθιά, μέσα στα quarks. Συμπέρασμα, οι υλικές οντότητες από τις οποίες είμαστε φτιαγμένοι απαγορεύεται από τη φύση να Συν-Χωρούν, άβυσσος κενού πρέπει να τα χωρίζει.

Μα και το σύμπαν είναι σχεδόν άδειο. Το ηλιακό μας σύστημα είναι σχεδόν άδειο, οι γαλαξίες είναι σχεδόν άδειοι, οι αποστάσεις μεταξύ των Γαλαξιών είναι τερατώδεις. Τίποτα δεν Συν-χωρεί με τίποτα! 

Τι αντικοινωνικότητα υπάρχει από τον μικρόκοσμο έως τον μακρόκοσμο! Τίποτα δεν θέλει να δώσει το χέρι του στο άλλο. Αν και από μακριά έλκονται! 

Η ανθρώπινη Συγχώρεση / Συν-Χώρεση είναι ασύμβατη με την υλική μας υπόσταση. Γι' αυτό είναι σπάνια έως ανύπαρκτη. Η ανάδυσή της ανθρώπινης Συν-Χώρησης είναι εκδήλωση ύπαρξης και μιας μη υλικής οντότητας μέσα μας, που επικρατεί της υλικής. Η θεωρία μένει θεωρία, κάτι χωρίς σημασία και νόημα, αν δεν επαληθευθεί από το πείραμα. Να ένα πείραμα για την επαλήθευση της ύπαρξης μέσα μας και μιας μη υλικής οντότητας.  Δύσκολο πείραμα η Συν-Χώρηση, έως ακατόρθωτο. Η θεωρία είναι εύκολη, επιτρέπει την αυτο-αναγόρευση του τι είμαστε, τον αυτοθαυμασμό μας, τη συγκρότηση αυτο-θαυμαζόμενων ανθρώπων.  Η επαλήθευσή της με το πείραμα είναι δύσκολη, κάτι απευκταίο, δείχνει την απουσία μη υλικής οντότητας. Η απουσία της παρουσίας είναι πιο αποκαλυπτική!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου